LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski posao

Poslodavci krše zakon o studentskom radu, još je oglasa sa satnicama nižim od propisane

U Student servisu kažu kako ne mogu izvršiti uplatu ako satnica nije zakonom propisana, ali neki su se poslodavci snašli i uzeli dan kao jedinicu mjere. To znači kako poslodavac, da bi uplatio željeni iznos, može napisati manji broj sati ili uzeti drugačiju jedinicu mjere.

U Student servisu kažu kako ne mogu izvršiti uplatu ako satnica nije zakonom propisana, ali neki su se poslodavci snašli i uzeli dan kao jedinicu mjere. To znači kako poslodavac, da bi uplatio željeni iznos, može napisati manji broj sati ili uzeti drugačiju jedinicu mjere.

Minimalna satnica za studentski rad s prvim je danom u siječnju porasla na 23,44 kune, što bi trebalo značiti da nema više obavljanja konobarskih poslova, čišćenja, administracije za jako malo novaca. No, neki se poslodavci i dalje igraju vatrom – isplaćuju manje, a i javno objavljuju oglase s naknadom nižom od zakonski propisane. 

Studentica Dunja nam je ispričala svoju priču. Nakon šest mjeseci rada kod jednog od pružatelja telekomunikacijskih usluga, kaže da je otišla upravo zbog satnice. U početku, prije stupanja na snagu Zakona o obavljanju studentskih poslova, satnica joj je iznosila 20 kuna, ali i kasnije kada je, sukladno Zakonu, trebala porasti na 21,50 kn to se nije dogodilo.

Radila sam pola godine u call centru, točnije u teleprodaji. Početna satnica bila je 20 kuna, s time da se bonusima može doći do 50 kuna, ovisno o prodaji, tako barem obećavaju. Međutim, u tih šest mjeseci sam samo jednom uspjela ostvariti taj bonus na satnicu  i on je iznosio 1,50 kunu tako da je ta priča o satnici od 50 kuna prenapuhana. Na zadnjoj plaći sam umjesto 23,50 kuna po satu (20 kn početna + dvije kune dodatno zbog staža, svaki mjesec po kuna + novi zakon o početnoj satnici od 21,50 kn) dobila satnicu od samo 21 kune što nije bilo u skladu s novim zakonom. Odlučila sam otići jer smatram da ne plaćaju dovoljno za sve ono s čime se susrećemo na tom poslu. Smatram da je početna satnica premala, s obzirom na to da je riječ o uredskom poslu, a i zbog same prirode posla, koja uključuje rad s nezadovoljnim korisnicima usluga i konstantnu izloženost vrijeđanju.  Zbog toga pozdravljam novi zakon o minimalnoj početnoj satnici i nadam se da će barem djelomično stati na kraj iskorištavanju i potplaćenosti studentskog rada.

Kontaktirali smo teleoperatera vezano uz ovu situaciju te dobili odgovor kako su se pridržavali svih pravila. No, kako je moguće da je sve bilo u redu prilikom ispunjavanja ugovora, odnosno prilikom posredovanja Student servisa u Zagrebu? 

U Student servisu kažu kako ne mogu izvršiti uplatu ako satnica nije zakonom propisana, ali neki su se poslodavci snašli i uzeli dan kao jedinicu mjere. To znači kako poslodavac, da bi uplatio željeni iznos, može napisati manji broj sati ili uzeti drugačiju jedinicu mjere. Je li se spomenuti teleoperater vodio tom odlukom, ne znamo, budući da na taj upit nismo dobili odgovor. 

Naišli smo na još mnogo oglasa koji nude satnicu manju od zakonom propisane, a na naš upit planiraju li je povećati dobili smo afirmativan odgovor. I većina ih se, kažu, slaže s novom odlukom Vlade.

Načelno sam protiv bilo kakvih minimalaca, kako kod studenata, tako i u redovnim poslovima. kaže poslodavac Siniša.

Na stranici Student servisa u Splitu pronašli smo oglase koji i dalje sadrže satnicu od 20 kuna pa čak i 18. Kažu nam kako se oglasi ne mogu brisati, što je malo začuđujuće s obzirom na to da živimo u digitaliziranom svijetu. Odgovaraju nam kako se za sada na području Splita svi pridržavaju nove satnice.

Naša web stranica sve pamti i nema mogućnost brisanja, tako da se oglasi sa starom minimalnom satnicom odnose na taj period. Sada se svi pridržavaju minimalne satnice koju je propisalo ministarstvo, a oglas se ne može objaviti ispod te cijene koja za 2019. godinu iznosi 23,44 kn neto. Isto tako, kod poslodavaca koji su imali uvjete prije stupanja novog zakona na snagu, kod izdavanja ugovora za iste satnica je navedena na ugovoru i ne iznosi manje od 23,44 kn.

Studentica Marija jedva čeka povećanje satnice te kaže kako im na poslu još ništa nisu javili, ali ubrzo će na računu osjetiti poboljšanje. 

Mislim da je odluka o povećanju minimalne satnice i više nego dobrodošla jer nama studentima daje malu, ali ipak postojanu nadu da bi se situacija u domovini mogla popraviti. No, nadam se da je ovo samo prva u nizu pozitivnih promjena jer na nama mladima ostaje budućnost. Zar nije bezobrazno očekivati od nas da ostajemo u Hrvatskoj i izgradimo nešto ni iz čega, ako država ništa ne čini da nas zadrži?

Studenti žele raditi, žele stjecati radno iskustvo jer je ono presudno za pronalazak željenog posla po završetku fakulteta. Jesmo li još u fazi prilagodbe ili će se Zakon nastaviti kršiti, tek ćemo vidjeti. 

FOTO: PIXABAY