LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što sve neće smisliti

Poslodavac nudi satnicu manju od minimalne jer se ne radi sat vremena nego – 45 minuta

Redakciji portala Studentski.hr javio se student kojem je poslodavac ponudio satnicu od 25 kuna, što je manje od propisane minimalne satnica za obavljanje studentskih poslova koja ove godine iznosi 26.56 kn. 

Redakciji portala Studentski.hr javio se student kojem je poslodavac ponudio satnicu od 25 kuna, što je manje od propisane minimalne satnica za obavljanje studentskih poslova koja ove godine iznosi 26.56 kn. 

Da je minimalna studentska satnica nakon donošenja dugoočekivanoga Zakona o obavljanju studentskih poslova sada i zakonski regulirana poznato je i posrednicima u obavljanju studentskih poslova, i studentima, ali i poslodavcima.

Međutim, neki od poslodavaca i dalje se trude na sve moguće načine zaobići isplatu barem minimalne studentske satnice. Redakciji portala Studentski.hr javio se student kojem je poslodavac ponudio satnicu od 25 kuna, što je manje od propisane minimalne satnica za obavljanje studentskih poslova koja ove godine iznosi 26.56 kn. 

Naime, za takvu satnicu poslodavac je imao objašnjenje kako se radi 45 minuta, a ne sat vremena

– Došao sam na razgovor za posao osobnog asistenta u jednoj firmi koja se bavi prijevozom. Moj bi posao bio dva puta dnevno prevesti nešto na drugi dio grada njihovim automobilom. Rečeno mi je da je satnica 25 kn na što sam ja odmah rekao da je to manje od minimalne satnice, a onda mi je poslodavac rekao da je to zato što se radi po 45 minuta dnevno, a ne sat vremena.

Student nas je pitao je li takva praksa legalna i smije li poslodavac za posao koji se obavlja manje od sat vremena isplatiti satnicu koja je manja od minimalne. S obzirom na to da se radi o poslu koji je mjerljiv u jedinici sata, na taj se način obavljeni posao i treba mjeriti. Kao mjerna jedinica za obavljanje posla ne može se koristiti 45 minuta

–Minimalna neto naknada za obavljeni studentski posao po satu rada donosi ministar za svaku kalendarsku godinu te se niti jedan posao ne može ugovoriti po nižoj cijeni sata rada od propisane minimalne neto naknade. – stoji u Općim uvjetima poslovanja zagrebačkog SC-a

Osim sata, kada je to primjenjivo, kao obračunska jedinica može se koristiti i količina posla (npr. popunjavanje anketnih upitnika po komadu). No, s obzirom na to da takav obračun u ovom konkretnom slučaju nije primjenjiv, poslodavac je trebao ponuditi barem minimalnu studentsku satnicu.

Htjeli bismo upozoriti studente da na objašnjenja ovakve vrste, kojima se pokušava obezvrijediti njihov rad, ne nasjedaju. Ukoliko je s poslodavcem nemoguće dogovoriti se da isplati barem minimalnu studentsku satnicu prije početka posla, najbolje je za takvog poslodavca uopće ne obavljati posao. Ako to nije moguće, treba se javiti nadležnom studentskom centru koji je posrednik.
FOTO: PIXABAY