LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi sa studentskim smještajem

Replika na repliku unedogled: Studentski zbor ponovno nezadovoljan odgovorima SC-a

Upravitelj zagrebačkog SC-a poslao je Zboru odgovore na zahtjeve, ali Zbor njima nije zadovoljan.

Upravitelj zagrebačkog SC-a poslao je Zboru odgovore na zahtjeve, ali Zbor njima nije zadovoljan.

Upravitelj zagrebačkog SC-a Mirko Bošnjak odgovorio je Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu na nedavno poslane zahtjeve prema kojima bi se studentima iseljenima iz domova nadoknadila eventualna šteta uzrokovana iseljenjem iz matičnih domova. Zbor je, nezadovoljan odgovorima, odmah poslao replike.
Vezano: Studentski zbor uputio SC-u precizne zahtjeve u korist iseljenih studenata
Što se tiče prvog zahtjeva koji se ticao potpunog i djelomičnog oslobađanja od plaćanja stanarine, upravitelj ističe da studenti iseljeni iz SN-a Cvjetno naselje sada plaćaju skoro 200 kn nižu stanarinu nego što su ju plaćali ondje. Dotaknuo se i prijedloga MZO-a koji SC trenutno razmatra, a prema kojemu bi stanari doma koji trenutno ne žive u domu plaćali ga 100 kn, odnosno 50 kn ako su inače smješteni na Lašćini.

Međutim, danas je na stranici SC-a objavljena odluka koja se tiče izmjena u iznosu stanarine. Definiran je obračun stanarine za naredne mjesece, počevši s tekućim mjesecom travnjem:
  • studenti koji su useljeni u studentske domove i fizički se tamo nalaze, plaćaju redovitu cijenu smještaja, sukladno kategoriji smještaja koju koriste;
  • studenti koji su useljeni u studentske domove Stjepan Radić, Cvjetno naselje i Dr. Ante Starčević: I-V. kategorija, a fizički su odsutni, plaćaju mjesečni paušalni iznos od 100,00 kn;
  • studenti koji su useljeni u Studentski dom Lašćina: VI. i VII. kategorija, a fizički su odsutni, plaćaju mjesečni paušalni iznos od 50,00 kn;
  • studenti koji su ostvarili pravo na subvencionirani smještaj u sklopu SN Cvjetno naselje, ali su zbog mobilizacije preseljeni u SN Stjepan Radić (11. i 12. paviljon: I. kategorija), do dana iseljenja, odnosno 22. ožujka 2020, plaćaju punu cijenu stanarine SN Cvjetno naselje, a od 22. ožujka 2020. bit će useljeni kao treći u sobi te će snositi 50% redovne cijene smještaja (I. kategorije).
Studenti imaju i pravo na povrat stanarine, a više o tome možete pronaći na stranici Studentskog centra.

Drugi zahtjev usmjeren je prema nadoknadi materijalne štete koju su doživjeli iseljeni studenti, a koji će, prema odgovoru upravitelja, nakon ukidanja zabrane kretanja, moći doći po svoje stvari i prijaviti eventualne nestanke i oštećenja stvari.

Nadalje, studenti neće biti oslobođeni plaćanja troškova obrade natječaja za smještaj jer se moraju pokriti troškovi provedbe natječaja. Zbor ovaj odgovor ne smatra opravdanim, a evo i zašto:

– Uzevši u obzir da je ove akademske godine Studentski centar u Zagrebu od naknade za troškove natječaja od studenata ukupno dobio 970 700 HRK prema broju prijavljenih studenata na natječaj, ne vidimo kako je moguće da provedba natječaja za smještaj iziskuje 100 HRK troška po prijavitelju, stoga Vas molimo da nam dostavite detaljno specificirane troškove provedbe navedenog natječaja. S obzirom na to da je Studentski centar kao takav namijenjen prvenstveno kako bi pomogao studentima i olakšao im financijsko opterećenje studiranja, pozivamo Vas da izdvojite dio sredstava za ukidanje ovog studentskog nameta s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju u državi koja će značajno pogoditi i studentsku populaciju. Navedene troškove moguće je pokriti iz 12% naknade koju Studentski centar dobije prilikom posredovanja prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova za poboljšanje studentskog standarda. – stoji u dijelu replike. 

U zadnjem zahtjevu traži se dezinfekcija studentskih soba prije povratka studenata, za što Studentski centar kaže da postupaju prema uputama Nacionalnog stožera, što nije odgovor na upit Zbora koji je dezinfekciju tražio zbog boravka životinja u domu, a ne samo zbog koronavirusa

Replike Studentskog zbora možete pronaći ovdje.
FOTO: STUDENTSKI.HR