LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Poništeni izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta

Izborno povjerenstvo takvu je odluku donijelo nakon što su u glasačkoj kutiji pronašli tri listića viška.

Izborno povjerenstvo takvu je odluku donijelo nakon što su u glasačkoj kutiji pronašli tri listića viška.

Izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poništeni su zbog viška glasačkih listića, objavljeno je na službenoj stranici fakulteta. Izborno povjerenstvo takvu je odluku donijelo nakon što su u glasačkoj kutiji pronašli tri listića viška.

– Izborno povjerenstvo za ponovljene izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdilo je nepravilnost u provođenju izbora i radu Biračkog odbora u dijelu u kojem je prilikom prebrojavanja glasova utvrđeno da je glasovao manji broj birača od broja glasova u glasačkoj kutiji, odnosno glasovalo je 1442 birača, a u glasačkoj kutiji bilo je 1445 glasačkih listića (3 glasačka listića viška). – piše u priopćenju.

Izbori su provedeni 22. i 23. studenog, a v.d. dekana Željko Holjevac rekao je da će se izbori ponoviti 7. i 8. prosinca. 

Plenum Filozofskog fakulteta izrazio je na društvenim mrežama veliku razočaranost provedbom izbora te okrivio povjerenstva za izbore i prigovore, čiji su članovi imenovani na dvojbeno legalan, a sigurno nelegitiman način. Neki izvori pak tvrde da je polovica povjerenstva bila sastavljena od članica plenuma. 

– Onemogućili su transparentnu i regularnu provedbu izbora u trenutku kada je zainteresiranost i izlaznost birača veća nego ikada ranije i kada su ti izbori od izrazite važnosti za mnogo širi kontekst – kao događaj za koji je (bivši) o.d. dekana najavljivao da će razriješiti opću krizu na fakultetu, stoga je ovo skandal bez premca! – izjasnio se plenum.

Kriza upravljanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu traje već mjesecima, a kraj joj se ne nazire. Fakultetsko vijeće u ponedjeljak je izglasalo smjenu v.d. dekana Željka Holjevca na izvanrednoj sjednici, no Holjevac je rekao da za njega vrijedi samo odluka Rektorata. 

Studentski zbor Fliozofskog fakulteta raspušten je još u rujnu, još za vrijeme mandata sad već bivšeg dekana Vlatka Previšića. Studentima je tako, zbog nepoklapanja sa zakonskim odredbama, uskraćeno pravo sudjelovanja u odlučivanju na Fakultetskom vijeću.