LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko natjecanje „Pokretač”

Pokretanje tvrtke kreće od – dobre ideje

Za otvaranje svoje tvrtke, odnosno pokretanje vlastitog posla, ključna je ideja. Iako je ključna, ideja je tek prvi korak u stvaranju posla. Za uspjeh su potrebni suradnici i klijenti, no kako ih privući?

Za otvaranje svoje tvrtke, odnosno pokretanje vlastitog posla, ključna je ideja. Iako je ključna, ideja je tek prvi korak u stvaranju posla. Za uspjeh su potrebni suradnici i klijenti, no kako ih privući?

Za pokretanje vlastitog posla ključna je ideja. Brainstormingom najlakše dođemo do mnoštva ideja koje se potom analiziraju i odabiru se one najbolje. Kad imamo plan na papiru, mnogo je lakše vidjeti odakle možemo krenuti pri stvaranju vlastitog businessa. Uobičajeno je da će svatko htjeti otvoriti tvrtku u području koje ga zanima, odnosno u struci. No što slijedi nakon stavljanja ideje na papir i, što je najvažnije, kako stvoriti klijente i partnere?

Za otvaranje tvrtke prvi je korak odabir imena tvrtke. Uobičajena su imena na hrvatskom, engleskom, grčkom ili latinskom. Sljedeće je točno definiranje područja djelovanja koje ćete zapisati u registar. Kao treće, potrebno je odrediti sjedište tvrtke. Pritom možete iznajmiti poslovni prostor ili prijaviti sjedište na svojoj adresi, ovisno o vrsti posla. Nakon toga slijede administrativne stvari: popunjavaju se obrasci potrebni za prijavu, u banci se polaže temeljni kapital, izrađuje se pečat, otvara bankovni račun, prijavljuje tvrtku u Poreznu upravu, Zavod za mirovinsko te Zavod za zdravstveno osiguranje. Vaša tvrtka može početi s radom kada dobijete rješenje o udovoljavanju minimalnim tehničkim uvjetima.

Da bi posao tekao glatko i da biste profitirali, potrebno je privući klijente te sklopiti dobre suradnje. Radi stvaranja partnerstva i poznanstva, dobro je uključiti se u poslovna natjecanja. Ona zahtijevaju izradu vlastitoga originalnog projekta, odnosno poslovnog modela, što je primjer i na Pokretaču. Riječ je o aktualnom natjecanju u društvenom poduzetništvu koje je otvoreno za sve studente, tako da već za vrijeme studija možete početi graditi suradnje za svoju buduću tvrtku.

Na natjecanjima se povezujete s organizatorima koji često dolaze iz jakih poduzeća, stoga vas mogu prepoznati i kao potencijalnog zaposlenika, a to će vam dobro doći za stjecanje iskustva. Radom u uspješnim tvrtkama dobit ćete uvid u to što je potrebno kako bi tvrtka dobro funkcionirala da biste na koncu to uspjeli primijeniti u svojoj budućoj tvrtki. Sudjelovanje u projektima, osim slave, može vam donijeti i zaradu koju ćete moći uložiti u osnivanje tvrtke.

Kao uspješni sudionici projekta bit ćete privlačniji potencijalnim suradnicima. Uvijek su privlačne tvrtke s uspjesima iza sebe pa biste sudjelovanjem u natjecanju već kao početnici imali uspješnu povijest. Naposljetku, tvrtke povezane s dobrim partnerima brzo se razvijaju, što znači da će vam suradnje ujedno dovesti klijente.

FOTO: PIXABAY