LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sretan rođendan Erasmusu!

Pogledajte kako izgleda rođendanska Erasmus+ kovanica od 2 eura

Kovanica je izdana u čast 35. rođendan Erasmus programa.

Kovanica je izdana u čast 35. rođendan Erasmus programa.

U čast 35 rođendana Erasmusa+ najuspješnijeg europskog programa za obrazovanje, mlade i sport izdana je prigodna kovanica od 2 eura sa zajedničkim motivom slavnog humanista, filozofa i filologa Erazma Roterdamskog. Izgled kovanice je osmislio Joaquin Jimenez, profesionalni dizajner u francuskoj kovnici Monnaie de Paris, prenosi AMPEU.

Njegov je dizajn, kako je žiri objasnio, kombinacija dva glavna elementa programa Erasmus: izvorne intelektualne inspiracije, samog Erasmusa i alegorije njegovog utjecaja na Europu.
 


Prvu simbolizira jedan od najpoznatijih Erazmovih prikaza. Drugi je simboliziran snopom veza koje idu preko kovanice, što predstavlja brojne intelektualne i ljudske razmjene između mladih Europljana.

Kao referenca na Europu, neke od ovih poveznica tvore druge zvijezde, rođene iz sinergije između zemalja. Jubilarni broj 35 u suvremenom grafičkom stilu proizlazi iz zvijezda, a u vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport koji već 35 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima građana svih generacija.  S ukupnim proračunom od 28,4 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. program Erasmus+ usmjeren je stvaranju jednakih mogućnosti za sve te održivi razvoj u skladu s očuvanjem okoliša i ukorak s digitalnim tehnologijama.
FOTO: PIXABAY