LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodno natjecanje

PMKS: 32 studenta Medicine i Farmacije u borbi za glavnu nagradu u iznosu od 3000 kuna

Budući da je primarna zdravstvena zaštita temelj zdravlja pacijenta, u fokusu je međunarodnog natjecanja studenata Medicine i Farmacije čija je suradnja na tom području itekako važna. Uz rješavanje zadataka čija će se uspješnost novčano nagraditi, događaj obuhvaća edukativne, humanitarne i turističke sadržaje.

Budući da je primarna zdravstvena zaštita temelj zdravlja pacijenta, u fokusu je međunarodnog natjecanja studenata Medicine i Farmacije čija je suradnja na tom području itekako važna. Uz rješavanje zadataka čija će se uspješnost novčano nagraditi, događaj obuhvaća edukativne, humanitarne i turističke sadržaje.

Pharmaceutical and Medical Knowledge Showdown – PMKS međunarodno je natjecanje u znanju u kojem sudjeluju studenti završnih godina studija Farmacije i Medicine. Održat će se 11. i 12. svibnja na Medicinskom fakultetu u Splitu, a okupit će ukupno 32 natjecatelja koji dolaze s čak osam različitih fakulteta iz 5 različitih sveučilišnih gradova: Mostar, Sarajevo, Novi Sad, Zagreb i Split. 

Projekt su podržali Ministarstvo zdravstva, Sveučilište u Splitu, Medicinski i Kemijsko-tehnološki fakultet. Sastoji se od tri zadatka; prvi je isključivo pismenog tipa, a sljedeća se dva potpuno temelje na praktičnom radu. Od osam timova, onaj najbolji na kraju će osvojiti glavnu nagradu u iznosu od 3000 kuna.

Tema

Tema je natjecanja Primarna zdravstvena zaštita – suradnja liječnika i ljekarnika. Upravo je ova grana zdravstva temelj zdravlja svakog pacijenta. Iako organizatori maksimalno cijene izvrsnost u subspecijalističkim poljima medicine, smatraju da je najvažnije osnažiti dio zdravstva koji najčešće dolazi u kontakt s pacijentom. Također, većini će studenata nakon stjecanja diplome prvo radno mjesto biti upravo u spomenutom sektoru.

Natjecatelji

Kao što je prethodno navedeno, natjecatelji su studenti završnih godina studija Farmacije i Medicine. Ne natječu se pojedinačno, već u timovima od kojih je svaki sazdan od četiri osobe (dva studenta Farmacije i dva studenta Medicine). Svaka osoba iz tima mora biti iz različitog grada te s različite godine pojedinog studija. Na taj će se način stjecati nova poznanstva i osigurati ravnopravne pozicije timova.

Stručno povjerenstvo:

  • prof. dr. sc. Mirjana Rumboldt, dr. med. – specijalistica obiteljske i školske medicine, Split
  • doc. dr. sc. Maja Ortner Hadžiabdić, mag. pharm. – specijalistica kliničke farmacije, Zagreb
  • Jurica Nazlić, dr. med. – specijalist kliničke farmakologije KBC-a Split
  • Doris Rušić, mag. pharm. – asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
  • Josipa Bukić, mag. pharm. – asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
  • Sanja Žužić Furlan, dr. med. – specijalistica obiteljske medicine, Split

Edukativni i humanitarni program

Uz samo natjecanje, očekuje se bogat popratni edukativni i humanitarni sadržaj. Edukativni sadržaj osigurat će se u obliku besplatnih radionica otvorenih za širu javnost u kojima će se moći izmjeriti tlak i glukoza u krvi, naučiti kako se pravilno koriste inhalatori i naučiti više o kardiovaskularnom riziku i malignim oboljenjima. Zahvaljujući dobroj suradnji s Kineziološkim fakultetom u Splitu, dio radionica održat će njegovi studenti koji će omogućiti mjerenje masnoga tkiva te će educirati publiku zašto je i koliko je važna tjelovježba za zdravlje.

Što se tiče humanitarnog sadržaja, u projekt je uključena i humanitarna udruga Marijini obroci. Sudionici će imati priliku saznati nešto više o njenom djelovanju i po mogućnosti i želji odvojiti određenu svotu novca za dobrotvorne svrhe. Održat će se i nagradna igra, a sav prikupljeni novac bit će doniran udruzi. 

Upoznavanje grada

Budući da će na natjecanje doći veliki broj studenata i profesora van Splita, za sve su osigurani prospekti Turističke zajednice grada Splita, kao i obilazak grada s turističkim vodičem nakon završetka natjecanja.

Svi se zainteresirani mogu pridružiti otvorenju natjecanja ovog petka, 11. svibnja, u 16:30 te finalu u subotu, 12. svibnja, u 13:20 kada će snage odmjeriti dva najbolja tima. U tim će se terminima odvijati spomenuti edukativni program.

FOTO: PIXABAY