LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Senat Sveučilišta donio prvi korak

Plan spajanja KBC-a i Sveučilišta u Rijeci

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci započelo je ostvarivanje dugo prisutne ideje o pripajanju KBC Rijeka Sveučilištu.

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci započelo je ostvarivanje dugo prisutne ideje o pripajanju KBC Rijeka Sveučilištu.

Ideja spajanja KBC Rijeka i Sveučilišta u Rijeci prisutna je već neko vrijeme, a nakon što je Senat Sveučilišta u Rijeci u drugoj polovici studenoga podržao inicijativu i  službeno se krenulo u tom smjeru. S obzirom na to da Sveučilište i KBC već surađuju, pripajanjem bi se poboljšao postojeći sistem.

Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin kao glavne razloge ove ideje navodi stvaranje Sveučilišne bolnice te činjenicu da je KBC nastavna baza Sveučilišta za Medicinski fakultet, Odjel za biotehnologiju i Odsjek za psihologiju. Također smatra da bi cilj Sveučilišta trebao biti regionalni razvoj, a zdravstvenu industriju vidi kao bitan dio pametne specijalizacije. Ovakav sustav spajanja institucija značajno bi pridonio upravo specijalizaciji, što je i čest slučaj u Europskoj uniji, dok je u Hrvatskoj Sveučilište u Rijeci jedini slučaj ovakve inicijative.

Jedan od najvećih problema je taj što su KBC i Sveučilište pod različitim ministarstvima koja nisu povezana, a u svemu fali i iskustva, prema tome trebalo bi pronaći način suradnje između ministarstava od kojega bi obje institucije imale maksimalnu koristi. Isto tako zbog neisplativost ulaganja u obavljanje KBC-a postoji ideja da bi najisplativije bilo izgraditi novu bolnicu.

Za cijeli projekt je potrebno mnogo novca i vremena zbog čega se realizacija cjelokupnoga projekta jako sporo odvija. Prof. dr. Lučin vjeruje kako bi se trebalo okrenuti Europskoj uniji i tako pokušati dobiti potrebna sredstva, ali i da će na kraju dosta toga ipak ovisiti o politici.

FOTO: FLICKR