LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cijepljenje protiv koronavirusa

Pitali smo sveučilišta jesu li razmatrala obvezu cijepljenja za povratak na fakultet

Donosimo stav zagrebačkog, splitskog, riječkog, dubrovačkog i pulskog sveučilišta o postavljanju cijepljenja kao uvjeta za povratak na nastavu uživo ili u studentski dom.

Donosimo stav zagrebačkog, splitskog, riječkog, dubrovačkog i pulskog sveučilišta o postavljanju cijepljenja kao uvjeta za povratak na nastavu uživo ili u studentski dom.

Neka inozemna sveučilišta, a posebice američka poput Harvarda već su najavila da će se njihovi studenti morati cijepiti protiv koronavirusa prije povratka na kampus, osim ako to ne mogu učiniti iz vjerskih ili medicinskih razloga. Provjerili smo jesu li hrvatska sveučilišta razmatrala takve ili slične opcije. Odgovore smo dobili od zagrebačkog, splitskog, riječkog, dubrovačkog i pulskog sveučilišta.
Vezano: Jedno od najboljih svjetskih sveučilišta zahtijeva od studenata da se cijepe do jeseni
Sveučilište u Zagrebu

Sa zagrebačkog sveučilišta kažu nam da je odgovor pripremio Krizni stožer Sveučilišta u Zagrebu koji je zadužen za praćenje razvoja događaja vezanih uz nCoV bolesti (COVID-19) te davanje preporuka Upravi Sveučilišta u Zagrebu u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom.
– Sveučilište u Zagrebu odlučno je educirati studente o cijepljenju i njegovoj važnosti te ih poticati da se cijepe, ali  ne i sankcionirati one koji to ne žele. Cijepljenje nije obvezno, stvar je osobnog izbora, a naši studenti, savjesni mladi ljudi, znaju da cijepljenjem ne štite samo sebe, već i sve one s kojima dolaze u kontakt i tako sudjeluju u najučinkovitijem načinu suzbijanja ove pandemije. – navode u svojem odgovoru.
Sveučilište u Splitu

Povjerenstvo za praćenje koronavirusa na Sveučilištu u Splitu koje je imenovao Senat na prijedlog rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića uz predsjedanje prorektorice prof. dr. sc. Đurđice Miletić i sudjelovanje relevantnih stručnjaka, infektologa i epidemiologa, kažu sa Sveučilišta, ima za cilj praćenje pojavnosti studenata i djelatnika pozitivnih na koronavirus kako bi se pravovremeno i u skladu s incidencijom organizirala nastava na daljinu ili u manjim grupama te tako ograničilo širenje pandemije.
– U djelokrug rada Povjerenstva spada i pomoć studentima, posebno onima koji nemaju prebivalište u Splitu u svim fazama od pojave simptoma, testiranja, pomoći za vrijeme samoizolacije u organizaciji smještaja, dostave hrane i sl. za što su objavljeni i detaljni protokoli postupanja, distribuirani studentima i javno dostupni na mrežnim stranicama i društvenim mrežama kako Sveučilišta, tako i njegovih sastavnica. Ujedno, Povjerenstvo redovito surađuje sa Stožerom civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, prate se i pravovremeno provode sve njihove upute na razini Sveučilišta.
Sveučilište u Splitu sa svim sastavnicama u travnju je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zaprimilo zamolbu za žurnom dostavom podataka vezano za broj zainteresiranih djelatnika za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, govore sa Sveučilišta te nadodaju da su spremni sa svojim resursima staviti se na raspolaganje, uz preporuku rektora i/ili Senata kao nadležnog tijela, organizacijskoj potpori provedbe plana cijepljenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
– Što se cijepljenja studenata medicinskih i zdravstvenih fakulteta, sukladno njihovoj potrebi za odrađivanjem kliničkog dijela nastave u sklopu edukacije te činjenici da se nalaze u direktnom kontaktu s brojnim pacijentima od kojih su mnogi pripadnici rizičnih skupina za razvoj teške kliničke slike uslijed oboljenja od COVID-19, provedeno je cijepljenje studenata Medicinskog fakulteta u Splitu i Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija u Splitu. – zaključuju u odgovoru.
Sveučilište u Rijeci

Ni riječko sveučilište nema u planu studentima generalno nametnuti obvezu cijepljenja, no za studente medicinskih usmjerenja koji imaju potrebu odlaska u zdravstvene ustanove i za studente koji će tijekom ljeta raditi u turizmu već je započeo proces procijepljivanja. 
– Za širu populaciju studenata organizirali smo u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ pozivanje na iskaz interesa na posebnoj listi, temeljem koje će već od idućeg tjedna započeti kontinuirano procjepljivanje čime očekujemo da će do početka iduće akademske godine velik broj studenata biti zaštićen na ovaj način. 
Cijepljenje je dobrovoljno, dodaju, i za sada ne planiraju nametati studentima uvjet cijepljenosti za smještaj u domove ili pohađanje nastave u novoj akademskoj godini. 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

U ovom trenutku Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ne razmišlja o nametanju obveze cijepljenja, a ovu akademsku godinu planiraju okončati na dosadašnji način, pretežito na daljinu, s najnužnijim vježbama na studiju sestrinstva i na Muzičkoj akademiji uživo.
– Određivanje cijepljenja kao obaveznog zadire u neka druga osobna pitanja i slobode izbora, a svakako ćemo za drugu akademsku godinu postupiti u skladu s epidemiološkim mjerama i trendovima.
Dodatni je razlog zbog kojeg trenutno neće mijenjati dosadašnji izvanredni način rada i to što su studenti već ranije otkazali unajmljene smještaje i smatraju da bi bilo nekorektno da im pred početak turističke sezone uvjetuju povratak u Pulu, bar ne u velikom broju neovisno jesu li cijepljeni ili su preboljeli koronu.

Sveučilište u Dubrovniku

Takve odluke ne mogu sveučilišta donositi samostalno, govore nam s dubrovačkog sveučilišta, odluke moraju biti donesene na razini cijele države, moraju ih donijeti nadležne institucije i moraju biti utemeljene na zakonu jer bi se inače vrlo lako mogle osporiti pred Ustavnim sudom. Dubrovačko sveučilište, stoga, neće postaviti cijepljenje kao uvjet povratka na fakultete i/ili u studentski dom.
FOTO: PIXABAY