LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski kongres studenata elektrotehnike i računarstva

Pet marljivih ferovaca prezentira Hrvatsku kao zemlju znanja

– Osim predstavljanja hrvatske akademske zajednice u najboljem svjetlu, hrvatski studenti elektrotehnike i računarstva steći će brojna iskustva i uvid u razne sustave obrazovanja u Europi. – rekao je Karlo Sudec, jedan od organizatora Kongresa.

– Osim predstavljanja hrvatske akademske zajednice u najboljem svjetlu, hrvatski studenti elektrotehnike i računarstva steći će brojna iskustva i uvid u razne sustave obrazovanja u Europi. – rekao je Karlo Sudec, jedan od organizatora Kongresa.

Pet studenata FER-a s članovima Europske udruge studenata elektrotehnike i računarstva (EESTEC) organiziraju Europski kongres studenata elektrotehnike i računarstva, najveće godišnje okupljanje studenata tog područja u Europi. Od 5. do 12. studenog u Zagreb dolazi preko 100 budućih inženjera, koji su visoko motivirani, proaktivni, žele napredak i suradnju, kako bi stvarali nova poznanstva i ostvarili suradnju u ovom gospodarski važnom sektoru.

– Nakon tri godine aktivnog članstva u EESTEC-u završnu sam godinu studiranja na FER-u odlučila iskoristiti na najbolji mogući način – radeći za dobrobit zajednice! Nakon organizacije lokalnih i internacionalnih radionica, sljedeći korak bio je okušati se kao glavna organizatorica Kongresa. Iako posla ima puno, organizacijom Kongresa mogu pomoći svojim kolegama pri stjecanju poznanstava diljem Europe, pokazati im mogućnosti razvoja na akademskom, poslovnom, ali i privatnom planu te im prenijeti znanja stečena volonterskim radom. – rekla je studentica Katja Ivić.

Završnu godinu studiranja na FER-u Ivan Blašković iskoristio je za usavršavanje FundRaising vještina i odradio odličan posao.

– Već tri godine u EESTEC-u uživam, učim i radim kako na sebi tako i na razvoju studentske zajednice. S veseljem sam se odlučio na ogroman korak, organizaciju najvećeg događaja u EESTEC-u – Kongresa. Glavni je cilj EESTEC-a povezati studente elektrotehnike i računarstva u Europi, a upravo je Kongres najbolja prilika i put ka ostvarenju tog cilja. Kroz Kongres ne povezujemo samo studente diljem Europe, već povezujemo hrvatsko gospodarstvo s europskim. To je vrlo važan korak u napredovanju i poboljšanju studentskog života i kvalitete studiranja. – rekao je.

U Zagreb dolazi preko 100 stranih studenata kojima treba osigurati smještaj, hranu, prijevoz, dvorane za sastanke i niz drugih logističkih zahtjeva. Sve to koordinira Magdalena Krenek:

– Kad sam se prije dvije godine učlanila u EESTEC, otvorio mi se cijeli jedan novi svijet prilika. Stekla sam brojna nova poznanstva i prijateljstva kako na svom sveučilištu tako i na europskim sveučilištima. Ta prijateljstva za mene danas predstavljaju najveću vrijednost koju sam dobila od EESTEC-a i upravo je to bio jedan od glavnih motiva za organizaciju Kongresa. Kongres je, svakako, simbol zajedništva i solidarnosti među studentima Europe i predstavlja primjer uspješne međunarodne suradnje. Studenti svojim znanjem, sposobnošću i motivacijom rješavaju brojna kompleksna pitanja koja danas predstavljaju izazove našoj studentskoj zajednici. Moja je uloga (kao koordinatora za logistiku) osigurati najbolje uvjete sudionicima Kongresa kako bi se postigli što kvalitetniji rezultati. Uz to nam je želja europskim studentima pokazati Zagreb u što boljem svjetlu i upoznati ih s raznolikom hrvatskom kulturom i našim običajima. Nadam se da ćemo ostvariti sve naše ciljeve te doprinijeti daljnjem povezivanju i suradnji među studentima Europe. –

Dolazak u stranu zemlju za većinu mladih predstavlja svojevrsni izazov, postoji dosta pitanja i potencijalnih nesporazuma. Za sve je takve probleme i informacije Karlo Sudec kontakt-osoba.

– U EESTEC sam se učlanio na samom početku studija i to se pokazalo kao dobra odluka. Prvo sam upoznavao ustroj i način funkcioniranja Udruge pa sudjelovao na stručnoj radionici u Cosenzi, Italija. Bilo je to odlično iskustvo iz kojeg sam mnogo naučio i stekao brojna prijateljstva. Odlučio sam još više doprinijeti zajednici prijavljujući se za jednog od organizatora Jesenskog kongresa. Ovaj je događaj odlična prilika za još jaču integraciju hrvatske studentske zajednice u europsku. Osim predstavljanja hrvatske akademske zajednice u najboljem svjetlu, hrvatski studenti elektrotehnike i računarstva steći će brojna iskustva i uvid u razne sustave obrazovanja u Europi. –

Ovo je događaj važan za promociju EESTEC-a, FER-a, ali i Zagreba te čitave Hrvatske. Promociju vodi Anamarija Jukić:

– Iako sam samo godinu dana u EESTEC-u, motivirana prethodnim iskustvom PR koordinatora i sudjelovanjem na internacionalnoj radionici odlučila sam se na veliki korak - organizaciju Europskog kongresa studenata elektrotehnike i računarstva! Iako studiram na FER-u, zahvaljujući EESTEC-u razvila sam ljubav prema PR-u, marketingu i menadžmentu, tako tijekom studiranja paralelno razvijam svoje tehničke i meke vještine. –

U vremenu kada mladi iseljavaju iz Hrvatske, od toga visok udio upravo inženjera elektrotehnike i računarstva, ovi su studenti odlučili Europi prezentirati Zagreb i Hrvatsku kao zemlju znanja, tehnologije i razvoja. Ovo je događaj izrazite važnosti i za njihove kolege s FER-a koji će dobiti priliku upoznati se s europskim trendovima, steći nova poznanstva i ostvariti suradnje sa svojim kolegama širom Europe te stečena znanja i vještine primijeniti ovdje u Hrvatskoj.

FOTO: EESTEC