LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Visoko obrazovanje u svijetu

Ovo su najveća sveučilišta u svijetu prema broju upisanih studenata u 2024. godini

Najveća sveučilišta na svijetu simboliziraju više od samog broja studenata; ona predstavljaju značajne društvene promjene i intelektualni napredak.

Najveća sveučilišta na svijetu simboliziraju više od samog broja studenata; ona predstavljaju značajne društvene promjene i intelektualni napredak.

Velike institucije visokog obrazovanja nisu samo simboli fizičke veličine već i epicentri intelektualnog napretka, razmjene ideja i kulturnih interakcija. Sveučilišta s najvećim brojem studenata predstavljaju dinamična središta znanja i inovacija, gdje se stvaraju prilike za učenje i osobni razvoj. Ta sveučilišta ne samo da pružaju opsežne kampuse i vrhunske istraživačke objekte nego i oblikuju obrazovanje. U nastavku donosimo pregled deset najvećih sveučilišta na svijetu prema broju upisanih studenata u 2024. godini.
 

Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Indija


Osnovano 1985. godine, IGNOU iz New Delhija predvodi globalnu scenu otvorenog i udaljenog obrazovanja. S više od 7 140 000 upisanih studenata, to sveučilište najveće je na svijetu po broju studenata. IGNOU je poznato po svojoj fleksibilnoj obrazovnoj filozofiji koja uklanja prepreke učenja, pružajući raznovrsne studijske programe uz podršku modernim tehnologijama.
 

National University, Bangladeš  


Nacionalno sveučilište Bangladeša, osnovano 1992. godine, broji oko 2 097 182 studenta. To sveučilište igra ključnu ulogu u omogućavanju pristupa visokom obrazovanju, posebno za studente koji ne mogu prisustvovati tradicionalnim institucijama zbog udaljenosti ili financijskih ograničenja.
 

Sveučilište Anadolu, Turska


Smješteno u Eskişehiru u Turskoj, Sveučilište Anadolu osnovano je 1958. godine i sada ima oko 1 974 343 studenta. Poznato po svojoj posvećenosti online učenju, to sveučilište pruža širok spektar akademskih programa i nudi prilike za obrazovanje milijunima ljudi u Turskoj i šire.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Lakušić izabran u prestižnu radnu skupinu EUA, koju čini preko 900 sveučilišta


 

California Community Colleges System (CCCS), SAD


Sa 116 kampusa diljem Kalifornije, CCCS je jedan od najvećih i najraznovrsnijih sustava visokog obrazovanja na svijetu, s oko 1 800 000 studenata. Taj sustav nudi pristupačno obrazovanje s naglaskom na društvenu mobilnost i prilagodbu tržištu rada.
 

Allama Iqbal Open University (AIOU), Pakistan


AIOU iz Islamabada, Pakistan, osnovano je 1974. godine i broji oko 1 027 000 studenata. AIOU nudi fleksibilno obrazovanje otvorenim i udaljenim metodama, s naglaskom na cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj.
 

Laureate Education, Inc., SAD


Kao globalna mreža sveučilišta sa sjedištem u Baltimoreu, Laureate Education pruža obrazovanje za više od 875 000 studenata širom svijeta. Od svog osnutka 1998. godine, Laureate je pionir u globalnom visokom obrazovanju, nudeći razne akademske programe.
 

Bangladesh Open University (BOU), Bangladeš


Međunarodna konferencija o evoluciji i razvoju živčanih sustava na Sveučilištu u Zadru


BOU, osnovano 1992. godine, jedino je javno sveučilište na daljinu u Bangladešu, s oko 650 000 studenata. Taj institut pruža fleksibilne obrazovne opcije, koristeći modernu tehnologiju za unaprjeđenje dostupnosti obrazovanja.
 

Universitas Terbuka (UT), Indonezija

  
UT iz Indonezije, osnovano 1984. godine, omogućava pristup visokom obrazovanju za sve Indonežane, bez obzira na geografske ili socijalne prepreke. S oko 646 467 studenata, UT se fokusira na fleksibilno učenje uz pomoć online nastave.
 

National Technological Institute of Mexico (TecNM), Meksiko


TecNM, osnovano 2014. godine, okuplja mrežu tehnoloških instituta u Meksiku i ima oko 620 000 studenata. Specijalizirano za tehnologiju i inovacije, TecNM nudi raznovrsne tehničke i inženjerske programe.
 

Tribhuvan University, Nepal


Najstarije i najveće sveučilište u Nepalu, osnovano 1959. godine, Tribhuvan University s oko 604 437 studenata igra ključnu ulogu u obrazovanju u zemlji. Ističe se po svojoj posvećenosti dostupnosti obrazovanja i istraživačkim inicijativama.
FOTO: CANVA PRO / FATCAMERA, ILUSTRACIJA