LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za izvanredne rezultate na državnoj maturi

Ovo su najbolji maturanti iz gimnazija i strukovnih škola, dodijeljene su im i posebne nagrade

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je svim nagrađenim učenicima i njihovim obiteljima, ističući važnost državne mature kao ključnog trenutka u njihovim životima. Fuchs je izrazio nadu da će učenici nastaviti postizati uspjehe u daljnjem obrazovanju i profesionalnim karijerama. 

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je svim nagrađenim učenicima i njihovim obiteljima, ističući važnost državne mature kao ključnog trenutka u njihovim životima. Fuchs je izrazio nadu da će učenici nastaviti postizati uspjehe u daljnjem obrazovanju i profesionalnim karijerama. 

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM) jučer je održana ceremonija dodjele nagrada najboljim maturantima gimnazija i strukovnih škola za njihove izvanredne rezultate na državnoj maturi. Ova posebna svečanost uključivala je dodjelu nekoliko prestižnih nagrada, među kojima su Nagrada Marin Soljačić, Nagrada tvrtke Axians Hrvatska i Nagrada Ante Žužul.

Ministarstvo je 20 učenika koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature na višoj razini, dodijelilo i novčanu nagradu od 350 eura, kao i posebna priznanja. Također, šestero učenika strukovnih škola koji su postigli 100 posto na nekom od ispita i položili sve obvezne ispite, također je nagrađeno. Posebno priznanje dobio je i jedan učenik koji je ostvario 100 posto na dva ispita, ali nije pripadao prethodnim kategorijama.

U jeku drugog roka državne mature, prisjetimo se koji su se fakulteti najviše upisivali prošle godine



Petar Jukić iz zagrebačke XV. gimnazije ponio je prestižnu Nagradu Marin Soljačić u iznosu od 5 tisuća američkih dolara za izniman uspjeh u matematici i fizici. Jukić je postigao maksimalne rezultate na ispitima iz matematike, fizike i engleskog jezika. Ujedno je bio dobitnik nagrade Ministarstva za vrhunski uspjeh na državnoj maturi. 

Stručni skup o prometnoj sigurnosti okupio poznata imena: „Cilj nam je spasiti živote i stvoriti bolje društvo”


Marin Soljačić, koji je dodijelio nagradu sa svojim imenom, naglasio je kako su dobitnici pokazali da uspjeh ne dolazi bez truda te da Hrvatska treba njihovu inovativnost i energiju za budućnost. Nagrada za informatiku, u iznosu od 5 tisuća eura, pripala je Bartulu Zavoroviću iz III. gimnazije u Splitu, koji je ostvario savršen rezultat iz informatike.

Za najbolji rezultat iz hrvatskoga jezika i povijesti, Nagrada Ante Žužul u iznosu od 5 tisuća eura dodijeljena je Lari Usmiani iz Srednje škole dr. Antuna Barca u Crikvenici. Lara je ostvarila 96,6 posto bodova na ispitu iz hrvatskog jezika i položila povijest, ispunivši time uvjete za ovu nagradu.

U najavi modularna nastava za strukovnjake – je li provediva s obzirom na manjak nastavnika i što dugoročno donosi?



Među nagrađenima su i Slaven Alfirević iz III. gimnazije Split te Petar Jukić, koji su postigli savršene rezultate iz fizike i kemije. Vid Šarić iz Gimnazije Pula, koji je postigao najviši prosjek iz obaveznih predmeta na maturi, također je istaknuo da su rezultati ove godine pokazali potrebu za značajnim promjenama u hrvatskom obrazovnom sustavu.

IZVOR: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
FOTO: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH