LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upisi na fakultete

Ove godine značajno manje upisa na nastavničkim smjerovima, dok i dalje svi najviše upisuju ovaj studij

Negativni trendovi u upisima nastavničkih smjerova mogu biti znak da se obrazovni sustav suočava s ozbiljnim izazovima u privlačenju budućih učitelja, što bi moglo imati dugoročne posljedice na kvalitetu obrazovanja.

Negativni trendovi u upisima nastavničkih smjerova mogu biti znak da se obrazovni sustav suočava s ozbiljnim izazovima u privlačenju budućih učitelja, što bi moglo imati dugoročne posljedice na kvalitetu obrazovanja.

Sa završetkom ljetnih upisa na fakultetima, stanje u visokom obrazovanju pokazuje zanimljive trendove. Iako se broj prijavljenih kandidata povećao u odnosu na prošlu godinu, određeni studijski programi, osobito oni u nastavničkim smjerovima, suočavaju se s manjkom interesa.
 

Ekonomista ponovno najviše


Najpopularniji studiji ove godine i dalje je Poslovna ekonomija, posebno na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je na 980 raspoloživih mjesta prijavljeno 3 154 kandidata. Ovo je i dalje najsnažniji znak privlačnosti ovog studija, usprkos preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da postoji prekomjeran broj ekonomista na tržištu rada.

U jeku drugog roka državne mature, prisjetimo se koji su se fakulteti najviše upisivali prošle godine


Sličan interes zapaža se i na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Pravnom fakultetu te Medicinskom fakultetu u Zagrebu, dok su i medicinski fakulteti u Rijeci i Osijeku dobili na popularnosti. Također, studiji vezani uz IT i građevinski fakulteti nastavljaju biti među najtraženijima.
 

Nastavnički smjerovi u problemima


S druge strane, nastavnički smjerovi, koji su u velikoj potrebi u školama, suočavaju se s ozbiljnim problemima. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, smjer za nastavu fizike i kemije popunio je samo jedan student od 22 raspoloživa mjesta. Slično tome, smjerovi za matematiku, povijest i geografiju, iako su imali nešto više upisa, još uvijek su znatno ispod kvote.

Najpopularnija zagrebačka brucošijada dovodi preko 15 izvođača! Ove godine ima i jedna novost


U Splitu, smjer za nastavu matematike i informatike upisalo je devet studenata na 20 mjesta, dok je inženjerski smjer za iste predmete privukao samo dvoje kandidata.
 

Porast upisa u specijaliziranim djelatnostima


Povećana potražnja za studijima kao što su Kriminalistika na Policijskoj akademiji i Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti pokazuje da određene specijalizirane oblasti još uvijek imaju značajan interes među studentima.

Sljedeći tjedan pišu se posljednji ispiti drugog roka državne mature, provjerite točan raspored


Iako je ukupan broj prijavljenih kandidata za fakultete porastao u odnosu na prošlu godinu, s 32 285 prijava, pravo upisa ostvarilo je 23 540 studenata. Ovo predstavlja smanjenje od 1 901 kandidata u odnosu na prethodnu godinu, što je djelomično rezultat povećanog broja maturanata koji nisu prošli državnu maturu – više od 8 000 njih nije uspelo u prvom pokušaju.
FOTO: CANVA PRO / WAVEBREAKMEDIA, ILUSTRACIJA