LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Ove dvije primorsko-goranske maturantice među rijetkima su bez greške odradile državnu maturu

Jedna je riješila osnovnu razinu matematike bez greške, dok je druga učenica uspjela isto postići na višoj razini matematike.

Jedna je riješila osnovnu razinu matematike bez greške, dok je druga učenica uspjela isto postići na višoj razini matematike.

U Hrvatskoj je ove godine državnu maturu pisalo 29 188 pristupnika, a samo 54 ispita riješena su bez ijedne greške. Dvije maturantice iz Primorsko-goranske županije našle su se među onima koji su uspjeli ostvariti taj izvanredan rezultat. Jedna od njih je učenica Srednje škole dr. Antuna Barca Lari Usmiani koja je riješila osnovnu razinu matematike bez greške, dok je Anja Žiganto iz Prve sušačke hrvatske gimnazije uspjela isto postići na višoj razini matematike, prenosi Novi list.

Anjin uspjeh u matematici nije jedino postignuće koje je ostvarila ove godine. Uz obavezne ispite, Anja je odlučila pisati još pet izbornih predmeta, postigavši izvrsne rezultate iz svih osam ispita koje je polagala.

 

„Svi moji ispiti završili su s ocjenom odličan. Uz matematiku, engleski i hrvatski, izabrala sam i logiku, talijanski (višu razinu), fiziku, kemiju i biologiju. Sve sam ispite riješila s više od 90 posto uspjeha, a iz logike sam bila najbolja u Hrvatskoj. Ove izborne predmete nisam polagala zbog upisa na fakultet, već iz osobnog interesa”, otkriva Anja.


Anja je sudjelovala na čak 60 natjecanja samo u ovoj školskoj godini, pokrivajući širok spektar područja od matematike i logike do filozofije i jezika. Osvojila je nekoliko međunarodnih medalja, četiri prva mjesta na županijskim natjecanjima te brojne druge nagrade. Ovaj nevjerojatan uspjeh pripisuje podršci razrednika, profesora, ravnateljice i svoje obitelji.
 

„Počela sam sudjelovati na natjecanjima još u drugom razredu osnovne škole, a do danas sam bila na tristotinjak natjecanja. Gradivo u školi često mi je bilo dosadno, a natjecanja su mi pružala priliku da pokažem više znanja od onoga što je predviđeno školskim programom”, kaže Anja.


U jeku drugog roka državne mature, prisjetimo se koji su se fakulteti najviše upisivali prošle godine


Iako je matura stresna za mnoge, Anja se za ispite nije posebno pripremala, osim za esej gdje je pohađala školske pripreme. Ostale predmete radila je samo dan prije ispita rješavajući zadatke s prošlih matura. Smatra da je kontinuiran rad tijekom srednjoškolskog obrazovanja ključan za uspjeh.

Iako je talentirana u mnogim područjima, najviše je zanima prirodoslovlje i jezici. Govori engleski, talijanski, španjolski, latinski, ruski, francuski i slovenski. No, njezina budućnost je u fizici. Anja se upisala na Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje će studirati istraživačku fiziku, a planira iduće godine upisati i kemiju.
 

„Želim se baviti istraživanjima i otkrivanjem novih stvari. Zbog toga želim studirati fiziku i kemiju. Prirodno sam sklona rješavanju problema i tu vidim svoju budućnost”, zaključuje Anja.


Njezin cilj je nakon diplome nastaviti obrazovanje do doktorata i raditi u istraživačkom institutu, gdje bi mogla doprinijeti novim znanstvenim otkrićima.
IZVOR: NOVI LIST
FOTO: CANVA PRO / SENGCHOY