LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Ovaj grad studente želi zadržati dodjelom stipendija: neke očekuje i 500 eura mjesečno

Makarska je objavila natječaj za 34 stipendije kojima želi potaknuti studente da se vrate u grad.

Makarska je objavila natječaj za 34 stipendije kojima želi potaknuti studente da se vrate u grad.

Studentima s područja Makarske stiže poticaj da se nakon završetka studija vrate u rodni grad. Naime, Makarska je objavila natječaj za dodjelu 34 studentske stipendije od čega je čak deset namijenjeno za deficitarna zanimanja, dodjeljuju se u pet kategorija i veće su u odnosu na prošlu akademsku godinu, piše Hina.
 

Povećan je iznos stipendija


Stipendije za deficitarna zanimanja, kojima pripadaju doktori medicine, magistri logopedije, edukacijske rehabilitacije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine, sestrinska i psihologije ove će godine imati stipendiju od 232 eura mjesečno, što je za 100 eura više nego prethodne godine.

Isti iznos stipendije, 232 eura mjesečno, namijenjen je i uspješnim studentima dok je stipendija za studente iz područja socijalne skrbi nešto manja – iznosi 170 eura (lani 166), a za studenta umjetničkog sveučilišnog studija 150 eura (lani 133 eura).

Najveće povećanje osjetit će studenti koji će primiti stipendiju od posebnog značaja za Grad Makarsku – s prošlogodišnjih 265 eura porasla je na 500 eura mjesečno.
 

„Na natječaj se imaju pravo javiti studenti s prebivalištem u Makarskoj koji studiraju u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama članicama Europske unije, dok se u kategoriji – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku, uz studente EU, mogu natjecati i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.“ – piše Hina.


Nakon završetka studija studenti bi se trebali prijaviti na Zavod za zapošljavanje i u razdoblju od 6 mjeseci javljati se na sve natječaje u kojima se traži njihova stručna sprema. Ako pronađu posao, obavezni su raditi na području Makarske u stečenom zvanju jednako dugo koliko su primali stipendiju.

Ako studenti ne pronađu posao u tom razdoblju, nemaju nikakvu obavezu. Ovakav način stipendiranja trebao bi potaknuti studente da se vrate u svoj rodni grad, što je veliki pomak.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA