LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Statistički podaci

Ovaj grad je zabilježio porast visokoobrazovanog stanovništva

U Hrvatskoj je čak petina stanovništva visokoobrazovana, a nekoliko gradova prednjači u broju građana s diplomom u ruci.

U Hrvatskoj je čak petina stanovništva visokoobrazovana, a nekoliko gradova prednjači u broju građana s diplomom u ruci.

Podaci državnog zavoda za statistiku pokazali su da od 2,77 milijuna stanovnika koliko ih živi u hrvatskim gradovima, njih gotovo petina je visokoobrazovana. Gradovi koji se ističu po broju visokoobrazovanih stanovnika su Opatija, Split, Dubrovnik i Rijeka, prenosi Glas Podravine.

Podaci Popisa stanovništva iz 2021. godine pokazali su znatno smanjenje udjela stanovništva s osnovnim ili manjim obrazovanjem, a istovremeno je utvrđeno povećanje udjela stanovništva sa završenim srednjim i višim školama. Također je utvrđen kontinuirani porast udjela visokoobrazovanog stanovništva –1961. godine iznosio je samo 1,8 posto, a 2021. godine čak 24,1 posto, što je za 7,7 posto više nego 2011. godine.
 

Stanje u županijama


Varaždinska – 18,1 posto

Koprivničko-križevačka 16,6 posto

Međimurska – 16 posto

Krapinsko-zagorska – 15,7 posto

Bjelovarsko-bilogorska – 14,5 posto

Virovitičko-podravska – 13,1 posto

Gradovi koji se najviše ističu po broju visokoobrazovanog stanovništva su Opatija, Split, Dubrovnik,  Rijeke, Kastav i Varaždin u kojima diplomu ima 27,9 posto građana.

Gradovi koji imaju iznad 20 posto visokoobrazovanog stanovništva su još: Crikvenica, Korčula, Vis, Kraljevica, Rovinj, Koprivnica, Šibenik, Samobor, Karlovac, Makarska, Labin, Mali Lošinj, Hvar, Čakovec, Poreč, Cres, Pazin, Krk, Supetar, Požega, Zabok i Novi Vinodolski.
 

Izuzetan napredak


Grad Koprivnica je prije desetak godina bio „najneobrazovanija regija i debelo ispod prosjeka“, prema riječima Maria Tomiša, prorektora Sveučilišta Sjever. Međutim, danas se mogu pohvaliti odličnim brojkama i porastu broja studijskih programa s tri, na 31, a upisne kvote redovito su im popunjene. Po broju diploma u ruci, koje ima čak 6 441 građana, Koprivnica se nalazi odmah iz Grada Varaždina koji je rekorder po udjelu visokoobrazovanog stanovništva – fakultet završilo 12 203 građana.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA