LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Otvorena Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

U ponedjeljak, 23. lipnja, svečano je otvorena Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture.

Otvaranju su prisustvovali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marin Knezović i ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

Akademski program Škole obuhvaća 120 školskih sati nastave (105 obveznih i 15 sati izbornih nastavnih sati), pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine - početnu (1, 2, 3), srednju (1, 2, 3) i naprednu (1, 2). Akademski dio programa održava se u učionici za jezike u Studentskomu domu Cvjetno naselje.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program uključuje akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama te kulturnim i znanstvenim institucijama, odlaske na kazališne predstave i koncerte te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenim ECTS bodovima (8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu).

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 34 polaznika iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja (Australija, Austrija, Bolivija, Danska, Italija, Japan, Kanada, Koreja, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Rusija, SAD, Švicarska). Kao i prethodnih godina, Školu polazi i petero stipendista, koji dolaze s partnerskih sveučilišta: Sveučilišta u Regensburgu (Njemačka), Instituta Filipus Kaušić (Austrija) i Hankuk University of Foreign Studies (Koreja).  

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR