LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi laboratorij aplikacija u Hrvatskoj

Otvoren prvi Samsung laboratorij aplikacija u Osijeku

Studenti osječkog elektrotehničkog fakulteta će moći steći dodatnu edukaciju iz ICT područja

Studenti osječkog elektrotehničkog fakulteta će moći steći dodatnu edukaciju iz ICT područja

Jučer je otvoren prvi Samsung laboratorij aplikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. 

Elektrotehnički fakultet u Osijeku, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet te tvrtkom Samsung Electronics, otvorio je prvi Samsung laboratorij aplikacija u kojemu će studenti osječkog elektrotehničkog fakulteta moći steći dodatnu edukaciju iz ICT područja, prenosi ICT Business.

Na samom otvorenju laboratorija dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Žagar istaknuo je:

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo otvoriti novi računalni laboratorij, uz pomoć tvrtke partnera Samsung i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet. Samsung je u vrlo kratkom roku prepoznao vrijednost našeg partnerskog odnosa te opremio učionicu opremom koja će pomoći našim studentima i nastavnicima u obrazovanju, istraživanju i razvoju novih programskih rješenja. Upravo je to model koji želimo potaknuti; vjerujemo da se suradnjom industrije i Sveučilišta mogu postići iznimne koristi za razvoj gospodarstva.

Novootvoreni Samsung laboratorij aplikacija opremljen je najnovijom opremom; nastavničkim računalom, tablet računalima, SmartTV prijemnikom i pametnim telefonima, čija je svrha omogućiti interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija te je u prvom redu namijenjen studentima i profesorima.

Ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet Zvonimir Stanić istaknuo je:

– Laboratorij aplikacija dio je projekta Učionica budućnosti, napredno opremljenih učionica koje je CARNet u suradnji s tvrtkom Samsung do sada otvorio na pet hrvatskih škola. Laboratorij će služiti kao testni poligon za programiranje, testiranje, implementiranje i modificiranje Samsung School platforme, ali i drugih rješenja, za potrebe hrvatskih škola i visokoškolskih ustanova, a njegovo otvaranje u Osijeku potvrđuje ETF u Osijeku kao jednu od vodećih ustanova za obrazovanje budućih ICT stručnjaka u Republici Hrvatskoj.

– Laboratorij je prvenstveno namijenjen studentima i profesorima kako bi zajednički radili na razvoju kompetencija koje realni IT sektor u Hrvatskoj traži, s ciljem pripreme za tržište rada, i kao poticaj za pokretanje budućih projekata i start-up tvrtki. Smatramo da je fokus na aktualne tehnologije uz primjenu na stvarnim projektima, koji će ovaj Laboratorij omogućiti, jedan od ključnih čimbenika razvoja hrvatskog akademskog i obrazovnog sustava, a kasnije i tržišta rada.

Važno je naglasiti da je visokoškolska nastava iz područja elektrotehnike u Osijeku utemeljena još 1978. godine, nakon čega se u skladu s pravilima Bolonjskog procesa od 2005. godine izvode stručni studij elektrotehnike, sveučilišni preddiplomski studij elektrotehnike i sveučilišni preddiplomski studij računarstva. Od 2008. godine na fakultetu se izvode sveučilišni diplomski studij elektrotehnike i sveučilišni diplomski studij računarstva.

Na kraju otvorenja Danijel Bačelić, voditelj odjela za rad s poslovnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics, naglasio je:

– ICT sektor u cijelom je svijetu prepoznat kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja i kao jedan od ključnih elemenata u stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Upravo zato, neophodno je kontinuirano educirati buduće ICT stručnjake, za kojima sve više raste potreba, kako na hrvatskom, tako i na europskom i svjetskom tržištu.

– Od iznimne je važnosti približiti akademski razvoj poslovnom razvoju budućih stručnjaka. Naša je namjera omogućiti uvjete rada na fakultetu identične onima koji će mlade stručnjake čekati po izlasku s fakulteta. U ovom će labosu moći raditi i razvijati svoja znanja i vještine koristeći najnovije razvojne alate, koji će nesumnjivo biti temelj razvoja budućih tehnologija.

FOTO: ICT BUSINESS