LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih

Otvoren je natječaj za dodjelu preko 12 tisuća državnih stipendija za studente u nekoliko različitih kategorija

Ovaj natječaj predstavlja važnu priliku za studente koji trebaju financijsku podršku tijekom svog obrazovanja te se pozivaju svi koji ispunjavaju uvjete da se prijave u propisanom roku.

Ovaj natječaj predstavlja važnu priliku za studente koji trebaju financijsku podršku tijekom svog obrazovanja te se pozivaju svi koji ispunjavaju uvjete da se prijave u propisanom roku.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske objavilo je natječaj za dodjelu 12 150 državnih stipendija studentima u redovitom statusu koji studiraju na visokim učilištima u zemlji. Stipendije su namijenjene studentima slabijega socio-ekonomskog statusa, djeci osoba poginulih u Domovinskom ratu, studentima s invaliditetom te onima pod skrbništvom.

Državne stipendije dodjeljuju se u tri različite kategorije. Prva kategorija, kategorija E, namijenjena je studentima u redovitom statusu koji studiraju na sveučilišnim prijediplomskim, diplomskim, integriranim prijediplomskim i diplomskim studijima, kao i na stručnim studijima, a koji potječu iz slabijega socio-ekonomskog statusa. Druga kategorija, kategorija D-1, obuhvaća studente koji su djeca osoba poginulih, umrlih ili nestalih u okolnostima prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, kao i djecu civilnih stradalnika iz Domovinskog rata. Treća kategorija, kategorija P, namijenjena je studentima s invaliditetom, kao i onima koji su bili ili su još uvijek pod skrbništvom, a koji su upisani na doktorske studije.

Osječko-baranjska županija dodjeljuje 170 stipendija srednjoškolcima i studentima u trajanju od deset mjeseci



Prijaviti se mogu hrvatski državljani, državljani država članica Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, kao i osobe pod međunarodnom i privremenom zaštitom. Bitno je napomenuti da se na natječaj ne mogu prijaviti studenti koji su ostvarili manje od 45 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini, kao i oni koji su na drugim razinama studija stekli manje od 22,5 ECTS bodova.

Grad iz Karlovačke županije povećava broj i iznose stipendija za učenike i studente



Za prijavu na stipendije, studenti su dužni ispuniti elektronički obrazac dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prijava se mora podnijeti isključivo u elektroničkom obliku putem AAI@EduHR identiteta. Nakon slanja obrasca, studenti će dobiti obavijest o zaprimljenoj prijavi putem elektroničke pošte.

Prijavi se za stipendije „Drugačiji svijet” za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi



Rok za podnošenje prijava je od 10. listopada 2024. godine, od 12 sati, do 4. studenoga 2024. godine, do 12 sati. Važno je napomenuti da se kao datum podnošenja prijave uzima datum elektroničkog zaprimanja, a prijave s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati.
IZVOR: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA