LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Otključavanje sobe mobitelom, klima i TV u sobi – sve to imat će pulski studentski dom

Studentskom domu u Puli, odnosno novome paviljonu doma koji bi trebao biti potpuno gotov sljedeće godine, pozavidjet će studenti diljem Hrvatske.

Studentskom domu u Puli, odnosno novome paviljonu doma koji bi trebao biti potpuno gotov sljedeće godine, pozavidjet će studenti diljem Hrvatske.

Studentski dom u Puli do kraja će mjeseca imati napravljen kostur zgrade novog paviljona čiji će stambeni kapacitet moći primiti oko 200 novih studenata. Uz ovaj će se paviljon uređivati i još jedan paviljon u staroj zgradi praonice rublja pulske bolnice, a on će moći primiti oko 50 studenata, prenosi Jutarnji list.
 
Kako navodi ravnatelj pulskog Studentskog centra Miodrag Čerina za Jutarnji list, radovi bi trebali biti gotovi sredinom sljedeće godine. Novi će objekt sadržavati restoran, fitness-centar, tulumarnicu, automatska praonicu rublja za studente te garažu, spremište za bicikle i motore, kao i punionicu za električna vozila. Nove 20-kvadratne sobe bit će dvokrevetne, a imat će klimu, frižider i televizor, kao i sanitarni čvor. Također, vrata će se otključavati karticom. Radi se i na varijanti pametnih soba, što znači da će studenti imati mogućnost otključavanja svojih soba pomoću mobilne aplikacije, ali i automatskog gašenja svjetla nakon što napuste sobu – sve u svrhu štednje energije.

Ipak, cijena još nije definirana, ali razmišlja se o nekih 500-600 kuna, u što bi bile uračunate režije i pranje rublja jednom mjesečno. Osim uređenja paviljona, u tijeku je uređivanje vanjskog okoliša i javnog prostora. U planu je postavljanje klupa oko studentskog trga, obnova spomenika žrtava iz Drugog svjetskog rata i drugo. 

– Pula je postala jako atraktivna za brojne studente iz Hrvatske, ali i Europe, tako da je dom pun i u ljetnim mjesecima kada se ovdje održavaju škole stranih jezika, razne radionice. Gradnjom novih paviljona moći ćemo primiti i neke veće manifestacije takvog tipa. Koliko je sadašnji pulski dom sa 136 mjesta atraktivan govori i činjenica da se za njega prijavilo 460 studenata – ističe Čerina za Jutarnji list. 

Ova investicija iznosi 75,3 milijuna kuna, a njenim će se završetkom zadovoljiti sadašnje potrebe pulskih studenata za smještajem za naredni period. Gradnju i opremanje dva nova paviljona s okolišem financiraju većim dijelom fondovi Europske unije – 58,4 milijuna kuna, a dodatnih 16,9 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo obrazovanja i znanosti.
FOTO: UNSPLASH