LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekti sufinancirani iz EU fondova

Osječki kampus dobiva novu Sveučilišnu knjižnicu i zgradu PTF-a

Gradnja nove knjižnice već je počela, dok će gradnja nove zgrade Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta krenuti nakon provedenih arheoloških istraživanja.

Gradnja nove knjižnice već je počela, dok će gradnja nove zgrade Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta krenuti nakon provedenih arheoloških istraživanja.

Velika ulaganja krenula su na prostoru osječkoga sveučilišnog kampusa. Projekt Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek (SKIMCO), čija je gradnja već počela, trebao bi završiti za dvije godine, kada će osječki studenti dobiti ne samo knjižnicu, već i moderni multimedijski centar s dnevnim boravkom i mnogo drugih korisnih prostora.

U tijeku je prva faza gradnje podzemne etaže koja će se koristiti za arhiviranje knjižnične građe, a koja bi uskoro trebala završiti:

– Nakon toga, konkurirat ćemo za sredstva preko EU fondova kako bismo krenuli u drugu fazu gradnje građevine, potom slijedi visoki rohbau te, na kraju, opremanje zgrade. Radovi u prvoj fazi trebaju završiti do kraja ove godine, a već imamo spremnu gređevinsku dozvolu i pripremljen projekt za sljedeću fazu radova – rekao je za Glas Slavonije prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Damir Markulak.

Studenti Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta nakon 25 godina održavanja nastave na različitim lokacijama za četiri do pet godina trebali bi napokon dobiti svoj objekt. Zbog prostora na kojemu se planira graditi nova zgrada, prostora drevne Murse, potrebno je prvo provesti areheološka istraživanja, čiji se kraj očekuje za nešto više od dva mjeseca. Radovi će početi kada se od konzervatora dobiju uvjeti za gradnju.

–  Zgrada će imati 10.000 četvornih metara prostora, bit će suvremeno projektirana, a vrijednost projekta ovisit će o arheološkim nalazima, no okvirna je procjena od 120 do 130 milijuna kuna. Projekt će biti financiran iz sredstava Sveučilišta, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i europskih strukturnih fondova – istaknuo je prorektor Markulak.