LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„I to je pitanje kulture?”

Organizira se radionica posvećena pisanju o Romima, namijenjena je studentima novinarstva i novinarima

– Sudionici će se educirati o Romima kao ranjivoj društvenoj skupini i osposobljavati za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se Romi u Hrvatskoj suočavaju. – ističu organizatori.

– Sudionici će se educirati o Romima kao ranjivoj društvenoj skupini i osposobljavati za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se Romi u Hrvatskoj suočavaju. – ističu organizatori.

Nakladnik portala Booksa.hr – Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, i nakladnik portala Kulturpunkt.hr – Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, organiziraju dvodnevnu novinarsku radionicu posvećenu pisanju o romskoj zajednici. Održat će se 19. i 20. ožujka u prostoru Pogona Jedinstvo (Trnjanski nasip, Zagreb), a namijenjena je medijskim radnicima i studentima novinarstva. 

– Sudionici će se educirati o Romima kao ranjivoj društvenoj skupini i osposobljavati za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se Romi u Hrvatskoj suočavaju. – ističu organizatori.

Voditeljica radionice je Marina Horvat iz Romske organizacije mladih Hrvatske (ROM HR). Kao izlagači pridružit će joj se i pripadnici/ce romske manjine. Tematski blokovi obuhvaćaju političku reprezentaciju romske manjine, pristup kulturi, jezik i književnost, romska naselja, obrazovanje i rodnu ravnopravnost.

– Radionica traje dva dana po šest sati, uz predviđenu pauzu za ručak koji će osigurati organizatori. Poštivanje svih protuepidemijskih mjera u prostoru bit će osigurano, a u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije postoji mogućnost održavanja radionice u online-obliku. Od polaznika/ca u sklopu procesa edukacije očekuje se i sudjelovanje u radionici istraživačkog novinarstva koja će se održati naknadno te proizvodnja honoriranog sadržaja koji će biti objavljen na jednom od portala. – pojašnjavaju organizatori.

Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 14. ožujka 2021. Trebaju poslati ime i prezime, kratki životopis, kontakt podatke (e-mail, broj mobitela) te primjere novinarskog rada (link ili word dokument) na e-mail booksa@booksa.hr s naslovom Prijava za radionicu. Polaznicima koji dolaze izvan Zagreba organizatori osiguravaju smještaj i putne troškove ako koriste javni prijevoz.

Radionica je dio projekta I to je pitanje kulture? usmjerenog na jačanje sustavnog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina. Njegov je cilj, kako navode predstavnici, senzibilizacija javnosti o izazovima s kojima se one suočavaju, ali i afirmacija njihovih kulturnih potreba i povećanje njihove socijalne uključenosti. Fokus je stavljen na mlade, slijepe i slabovidne, migrante, siromašne i Rome kao skupine kod kojih se participacija u kulturi prelama na specifične načine. 

– Projektom konkretno želimo povećati kapacitete medijskih radnika za prepoznavanje važnosti pristupa i sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, kao i izazova s kojima se one suočavaju te povećati vidljivost ranjivih skupina u društvu kroz iscrpnu produkciju istraživačkog i analitičkog medijskog sadržaja. Medijski radnici i radnice bit će osposobljavani tijekom sedam dvodnevnih radionica – pet tematskih, posvećenih svakoj od skupina, te dviju posvećenih metodama istraživačkog novinarstva. Radionice će se provoditi u suradnji s ključnim organizacijama koje djeluju u području zaštite i zagovaranja prava ranjivih skupina na koje se projekt fokusira. Dosad su se održale radionice na temu mladih, slijepih i slabovidnih osoba te istraživačkog novinarstva. – ističu organizatori.

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner projekt provode u razdoblju od kolovoza 2020. godine do srpnja 2022. godine. Njegova je ukupna vrijednost 1 342 674,05 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1 141 272,94 kuna.
FOTO: PIXABAY