LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izrada mobilnih aplikacija

Organizatori TVZ Mc2 natjecanja nagrađeni medaljom Veleučilišta

Na sjednici stručnog vijeća Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, organizatori najvećeg studentskog natjecanja i edukacije u izradi mobilnih aplikacija dobili su priznanje i medalju Veleučilišta.

Na sjednici stručnog vijeća Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, organizatori najvećeg studentskog natjecanja i edukacije u izradi mobilnih aplikacija dobili su priznanje i medalju Veleučilišta.

Medalja Veleučilišta, utemeljena 2002. godine, dodjeljuje se radnicima, pojedinačno ili grupno, fizičkim i pravnim osobama izvan Veleučilišta za izuzetni doprinos u unapređenju rada, razvoja i promociji Veleučilišta. Za samostalan i samoprijegoran rad na osnivanju, vođenju i promidžbi TVZ Mc2 studentskog natjecanja i edukacije u izradi mobilnih aplikacija priznanje je dodijeljeno četvorici pokretača i organizatora – Petru Jandrliću, Ivanu Kocijanu, Luki Pancirovu i Milanu Jovanoviću.

Foto: M. Bajić

– Vaš entuzijazam i profesionalni rad na sjajnim vannastavnim aktivnostima Studentskog zbora poput ovog, sad već uglednog natjecanja u cijeloj hrvatskoj informatičkoj zajednici, pravi je pristup mladih, ambicioznih i sposobnih studenata TVZ-a i mi se s punim pravom ponosimo vašim vrlo mjerljivim doprinosom. Iskrene čestitke i samo nastavite tako, na početku ste svog profesionalnog puta. – istaknula je dekanica prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić prilikom dodjele.

Sva četvorica su odavno već zaposlena u informatičkoj industriji, dvojica pritom još i studiraju. Sve obaveze nisu ih spriječile da se punim žarom posvete organizaciji natjecanja i edukaciji kako bi studente TVZ-a približili danas vrlo traženim znanjima i vještinama razvoja mobilnih aplikacija.

– Kad smo u jesen 2012. godine kao Studentski zbor predložili neki vid dodatne edukacije razvoja mobilnih aplikacija na Veleučilištu, nismo ni sanjali da samo u četiri godine možemo doseći ovako visoku kvalitetu i interes cijele informatičke zajednice. No, prije svega zahvaljujući mentoru Vjeranu Bušeliću i Milanu Dragiću, tadašnjem predavaču Centra za cjeloživotno obrazovanje pokrenuli smo edukaciju. Za prvog motivacijskog predavača na pokretanju natjecanja pozvali smo Tomislava Cara iz Infinuma i dalje je bilo lako. – zahvaljujući na priznanju pojasnio je Petar Jandrlić, idejni pokretač natjecanja.

Edukacija

Prvih je godina težište bilo na edukaciji studenata. Tako ih se 2013. godine prijavilo više od 300, sa svih stručnih i specijalističkih studija. Ne samo informatike, računarstva ili elektrotehnike, već i graditeljstva i mehatronike. Veleučilište je također prepoznalo interes i studenata i industrije pa je programiranje mobilnih platformi ušlo u nastavne planove i programe, a natjecanje se u potpunosti okrenulo izvrsnosti jer edukaciju i mentoriranje natjecateljima pružaju najbolji partneri iz informatičke industrije. Ove je godine izraziti interes polučila serija 14 partnerskih predavanja, posebno 6 meetupa znakovitog naziva TVZ Mc2 Bauštela, koji su bili otvoreni i studentima drugih fakulteta te svim zainteresiranima.

Foto: TVZ

Natjecanje

Natjecanje, i dalje samo za studente TVZ-a, počinje u Klubu Studentskog centra velikim okupljanjem dizajnera i programera. Na pravom stand-up/speed date happeningu dizajneri izlažu svoj portfolio radova, a programeri pronalaze partnere za tim. Potom CISEx – udruga nezavisnih izvoznika softvera objavljuje temu natjecanja i od tog trenutka počine teći rok od šest tjedana za izradu rješenja. Svi timovi dva tjedna prije kraja susreću potencijalne mentore u cjelovečernjem druženju/pitchanju u ZIP-u gdje mogu pokazati dotad učinjeno i zainteresirati partnere za mentoriranje i/ili podršku.

Finale

Po predaji rješenja, organizatori odabiru deset najboljih. Na svečanom finalu, ove godine održanom u HUB385 inkubatoru, prisutni poslodavci biraju i nagrađuju najbolje. Tjedan dana prije finala imaju uvid u sve izrađene aplikacije i cjelokupnu dokumentaciju, tako da na samom finalu samo utvrđuju dojmove i on-line glasovanjem odabiru svoja tri favorita. Natjecatelji osim prezentacije rješenja imaju i pola sata za demonstraciju kako bi i na licu mjesta izborili što bolji odnos/plasman.

Novi ciklus

Proglašenjem pobjednika, najbolji natjecatelji obogaćeni iskustvom i potvrdom struke kreću u stjecanje novih osobnih izazova. Posao organizatora ne prestaje jer već sijevaju ideje za organizaciju još boljeg i starijeg natjecanja.

 Dodjela priznanja matične institucije za pokretanje i besprijekornu organizaciju ovog sveobuhvatnog višemjesečnog natjecanja velika je i lijepa gesta krasnim mladim ljudima koji su uz sve obaveze našli i vremena da odgoje naseljenike - Tajanu Tadin, Valentinu Viskov, Martinu Sesvečan, Ivana Cesara i Ivana Pejaka te time pokazali ono najbolje svake obrazovne institucije – izgradnju sustava koji veseli, odgaja i obrazuje toliko nam potrebne mlade stručnjake. – izjavio je na koncu mentor Vjeran Bušelić, koji također svoje mentoriranje prepušta kolegici Miji Čarapini.

Sve aplikacije mogu se vidjeti na TVZ Mc2 stranicama. Više informacija možete pronaći na Facebooku.

FOTO: TVZ