LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Oko 10 000 studenata bori se za svoje mjesto u zagrebačkim studentskim domovima

Brojne prijave pristigle su na natječaj za smještaj u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, no, kako otkriva ravnatelj Bošnjak, svoje će mjesto dobiti njih 6500.

Brojne prijave pristigle su na natječaj za smještaj u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, no, kako otkriva ravnatelj Bošnjak, svoje će mjesto dobiti njih 6500.

Završio je natječaj za smještaj u zagrebačkim studentskim domovima koji primaju najviše studenata u Hrvatskoj, no, naravno, i dalje nedovoljno. Za 6500 mjesta natječe se oko 10 000 studenata, doznao je HRT.

Mirko Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu, rekao je za HRT da s obzirom na to da nije u planu izgradnja novog doma pokušavaju suzbiti ilegalne kupovine mjesta u domu.

– Radimo kontrole, svake godine nekoliko desetaka osoba se izbaci iz doma. Dosta smo pomaka napravili u tom smjeru, ne znači da toga još nema.

Jedna je od najprimamljivih stavki života u studentskom domu to što je cijena mjesečne stanarine znatno manja od prosječnih troškova života u privatnom stanu. Studenti će, naime, za smještaj u domu dati najviše 600 kuna (za dvokrevetne sobe), ovisno o kategoriji smještaja i domu, dok će za privatne stanove taj iznos ići i do 2000, čak i uz cimera.

– Ja bih radije bio u stanu jer je malo veći prostor pa si komotniji, ali opet, dobra stvar doma je što je vrlo povoljan. – kazao je za HRT Jakov Mesić, student informatike, Velika Trnovitica.

Studentica grafičkog dizajna proizvoda Tea Čapko rekla je da joj je najteže bilo dobiti dom prve godine studija, no kasnije to nije predstavljalo problem jer je imala dobre ocjene i brata studenta. Treći student, Miro Osmakčič koji studira isti smjer, potvrdio je da je cijena smještaja definitivno prednost.

Natječaj je bio od koristi i studentima koji su htjeli zaraditi koju kunu pa je tako nekolicina njih radila na obradi prijava i za to dobila satnicu od 37 kuna za osmosatno radno vrijeme.

– Imaju različita pitanja, a mi smo njima na usluzi. – zaključio je Dario, student farmacije za HRT.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR