LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Pet friendly" akademska destinacija

Odsad na Filozofski fakultet u Osijeku u pratnji kućnih ljubimaca

Osječki Filozofski fakultet od prošlog je tjedna otvorio svoja vrata „najboljem čovjekovom prijatelju" te tako postao prva i jedina hrvatska akademska destinacija koja je kućnim ljubimcima zaželjela i više nego srdačnu dobrodošlicu.

Osječki Filozofski fakultet od prošlog je tjedna otvorio svoja vrata „najboljem čovjekovom prijatelju" te tako postao prva i jedina hrvatska akademska destinacija koja je kućnim ljubimcima zaželjela i više nego srdačnu dobrodošlicu.

Dopustivši slobodan ulaz svim kućnim ljubimcima u pojedine prostorije fakultetske zgrade, Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prije svega nekoliko dana, povukao je doista jedinstven potez unutar hrvatske akademske zajednice. Tim je postupkom službeno postao prva i jedina pet friendly visokoškolska ustanova u Hrvatskoj na kojoj će psima, mačkama i ostalim pripadnicima životinjskog svijeta biti omogućen nesmetan boravak i kretanje prostorijama fakultetskih službi, poput knjižnice, referade i sveučilišnih ureda.

Uvođenje ove interesantne mjere znači da će ubuduće svi studenti u pratnji svojih ljubimaca moći slobodno i bez straha ušetati na fakultet. Kako bi se spriječilo potencijalno ometanje nastave, jedino ograničenje koje će morati poštovati uključuje zabranu ulaska životinja na predavanja, ispite i ostale redovite aktivnosti koje će se tijekom akademske godine održavati u zgradi fakulteta. 

Najbolji četveronožni čovjekov prijatelj koji je imao čast napraviti prvi životinjski korak unutar sveučilišne zgrade bio je dražesni pas Alenka, štićenik osječkog azila u Nemetinu. Praćena radoznalim pogledima brojnih promatrača, nova je „studentica" Alenka dočekana s oduševljenjem i srećom, a razdragani studenti i studentice Filozofskog fakulteta odmah su uzbuđeno prihvatili novopečenu članicu akademske zajednice. 

– „Sudeći po dobrodošlici kojom je Alenka dočekana među stundentima/cama, ali i uposlenicama jasno nam je zašto su se odlučili na ovaj korak. Alenka je tako bila prava zvijezda, ali i osvjetlila obraz azilantima/cama; bila je totalno kul, pristojna, raspoložena za sve ruke mazilice koje su se gurale oko nje, pet puta ponovila ulazak za potrebe snimanja i dala izjavu za medije u kojoj je zahvalila fakultetu, ali i poručila svima kako je Osijek i njen grad i da joj se sve više sviđa živjeti u njemu", napisali su i više nego zadovoljni volonteri osječkog azila. – prenosi Osijek031.

Iako ovakva sjajna vijest opisuje zaista rijedak i originalan potez na hrvatskim sveučilištima, važno je imati na umu kako se svi oni studenti koji odluče u pratnji svojih kućnih ljubimaca dolaziti na fakultet moraju pridržavati određenih pravila. Prije svega, životinje koje će svakodnevno boraviti u prostorijama sveučilišne zgrade moraju se prijaviti na porti, ali i biti dobro i pristojno odgojene kako ne bi remetile mir ili uznemiravale studente i fakultetsko osoblje. Naravno, vodit će se računa i o zadovoljenju svih higijenskih standarda, a posebice je zanimljiva činjenica da će svi kućni ljubimci postati i ponosni vlasnici iksica.

FOTO: PINTEREST