LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uz mnoge strane goste iz Europe i svijeta

Održiva partnerstva u fokusu ovogodišnjih Dana međunarodne suradnje na FOI-ju

Predstavljena su i tri partnerska sveučilišta s kojima FOI planira intenzivirati suradnju: Penn State iz SAD-a, Sveučilište u Pretoriji iz Južnoafričke Republike i Aschaffenburg sveučilište primijenjenih znanosti iz Njemačke.

Predstavljena su i tri partnerska sveučilišta s kojima FOI planira intenzivirati suradnju: Penn State iz SAD-a, Sveučilište u Pretoriji iz Južnoafričke Republike i Aschaffenburg sveučilište primijenjenih znanosti iz Njemačke.

Na Fakultetu informatike i organizacije Sveučilišta u Zagrebu u tijeku su šesnaesti Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2024. Događaj je to koji okuplja domaće i inozemne nastavnike, istraživače i studente sa sveučilišta diljem svijeta. Središnji dan Dana Međunarodne suradnje u Varaždinu je okupio mnoge domaće i strane studente i predavače iz Europe, SAD-a i iz Južnoafričke Republike, uz središnju temu Održivih akademskih partnerstava (eng. Sustainable Partnerships). Organizator Dana međunarodne suradnje je Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa istaknula je da se ove godine okupilo šezdesetak stranih i domaćih gostiju, od istraživača i profesora, do studenata iz deset zemalja s triju kontinenata.

 

„Glavni cilj nam je istaknuti internacionalizaciju kao prioritet Fakulteta te omogućiti našim studentima i nastavnicima pristup različitim prilikama za mobilnost putem programa poput Erasmusa i kratkih intenzivnih programa (BIP). Trenutno imamo gotovo 30 Erasmus sporazuma s relevantnim sveučilištima diljem Europe, pružajući našim studentima i nastavnicima mogućnost razmjene znanja i suradnje u nastavi i istraživanjima. Širenjem mreže bilateralnih sporazuma suradnje s više od 40 sveučilišta u Europi i SAD-u nastavljamo jačati našu međunarodnu prisutnost.” – istaknula je.


Prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Jurica Pavičić naglasio je važnost razvoja internacionalizacije FOI-ja, kao jedne od najvećih sastavnica sveučilišta. Takvo usmjerenje podupire Sveučilište u Zagrebu, koje je dio UNIC-a (Europsko sveučilište postindustrijskih gradova) – saveza, uz još deset sveučilišta posvećenih jačanju mobilnosti i uključivosti za društveni utjecaj. Važno je da te europske alijanse zažive na našem prostoru, naglasio je Pavičić.

Uz prorektora Pavičića, koji je govorio o važnosti internacionalizacije i međunarodne suradnje te naglasak na dosad ostvarene rezultate, ciljeve i značaj mreže europskih sveučilišta UNIC, pozvana predavanja održali su i Marco van Hout, kreativni direktor i suosnivač Digital Society School na Amsterdamskom sveučilištu primijenjenih znanosti, koji je prezentirao važnost međunarodne suradnje i povezivanja za dobrobit promjena u društvu te dr. Christopher McGrew, direktor Globalnog centra na Indiana State University u SAD-u, koji je upoznao prisutne s dugogodišnjom suradnjom između ISU i Sveučilišta u Zagrebu te Fakulteta organizacije i informatike.

Posljednji ispraćaj cijenjenog profesora Marijana Cingule u VaraždinuU drugom dijelu programa održana je panel-diskusija o održivim akademskim partnerstvima, koju je moderirala izv. prof. dr. sc. Martina Tomičić Furjan, prodekanica FOI-ja za znanost, projekte i međunarodnu suradnju. Predstavljena su i tri partnerska sveučilišta, s kojima FOI planira intenzivirati suradnju: Penn State iz SAD-a, Sveučilište u Pretoriji iz Južnoafričke Republike i Aschaffenburg sveučilište primijenjenih znanosti iz Njemačke.

Uz to su tijekom tri Dana međunarodne suradnje održane interaktivne radionice i pozvana predavanja za studente, ali i nastavnike te Informativni dan programa Obzor Europa (eng. Horizon Europe). 
IZVOR: FOI, PR
FOTO: FOI, DANI MEĐUNARODNE SURADNJE