LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekonomski fakultet u Zagrebu

Održavanje seminara subotom izaziva nezadovoljstvo kod dijela studenata; oglasila se uprava

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prisutan je manjak dvorana za održavanje seminara zbog čega dio grupa na nastavu stiže subotom. Uprava je navela razloge.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prisutan je manjak dvorana za održavanje seminara zbog čega dio grupa na nastavu stiže subotom. Uprava je navela razloge.

Dio se studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu žali na održavanje seminarske nastave subotom što je na nekim kolegijima, kažu, praksa već godinama. Navedeno im je problematično jer nisu u mogućnosti putovati kući vikendom ili odraditi smjenu na poslu u vrijeme nastave.

U ranijoj obavijesti koja je bila objavljena na web-stranici fakulteta stajalo je da će se nastava iz obaveznih kolegija održavati od ponedjeljka do srijede te izborni kolegiji četvrtkom i petkom, no za studente treće i četvrte godine, napominju, to nije slučaj. Na poveznici koja vodi na satnicu za treću ili četvrtu godinu možete vidjeti da se dio nastave održava i subotom.

Prema riječima jedne od studentica ovog fakulteta, moguće je dogovoriti se s profesorima oko neodržavanja seminara subotom, a smatra da je sličan dogovor sa svojim profesorima uspio postići veći broj studenata.

- Uglavnom tvrde da do toga dolazi zbog nedostatka prostora za izvođenje nastave, odnosno manjka dvorana. Već sam se i ranije susretala s nastavom subotom, kao što bih i ovaj semestar trebala imati neka predavanja subotom, a sada sam četvrta godina. Inače se izvode seminari s puno studenata, u mojem slučaju bude nas čak od osamedeset do sto, a na nižim godinama je između 30 i 50 studenata na kolegijima, pa je situacija nešto bolja. Dignula se prašina među studentima jer inače većinom samo izvanredni studenti imaju nastavu subotom, a sad je to slučaj i s par redovnih grupa.

Poslali smo upite o problemu prodekanu za studente i nastavu izv. prof. dr. sc. Božidaru Jakoviću te fakultetskom Studentskom zboru, a predstavnici Zbora su nam odgovorili: 

- Nakon razgovora s upravom šaljem Vam sljedeće:

Nastava subotom održava se već duži niz godina na ekonomskom fakultetu u Zagrebu i nikada nije bilo problema. Napominjemo da redovne nastave (predavanja) nema subotom, već iznimno seminari iz pojedinih predmeta za koje nema kapaciteta za izvođenje tijekom tjedna. Studenti nisu dužni dolaziti na nastavu subotom ako žele položiti kolegij putem ispita, dolaskom na nastavu subotom ostvaruju pravo izlaska na kolokvij. Nigdje zakonski nije definirano da se nastava ne smije održavati subotom i to je radni dan za djelatnike fakulteta i za studente. Opet napominjemo, maksimalno se nastoji izbjeći nastava subotom tako da ovakvi slučajevi nisu pravilo, već iznimka. Naravno, kao i do sada, studenti koji zaista imaju opravdan razlog zbog kojeg nisu u mogućnosti dolaziti na seminare subotom, svoje pravo promjene grupe mogu ostvariti putem molbe i uvijek se takvim studentima izlazilo u susret. Važno je napomenuti da u budućnosti postoji plan povećanja kapaciteta informatičke dvorane da se tako smanji seminarska nastava subotom. 

 

Čini se da se problem neće riješiti dok se ne poveća kapacitet informatičke dvorane, pa će studenti i dalje morati računati na susretljivost profesora.

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR