LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROMOCIJA STRUKOVNIH ŠKOLA

Održava se peto Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia

Zagrebački velesajam od 13. do 15. svibnja postaje epicentar izvrsnosti u strukovnom obrazovanju. Ovaj peti po redu događaj promovira ključnu ulogu strukovnog obrazovanja u uspješnoj karijeri.

Zagrebački velesajam od 13. do 15. svibnja postaje epicentar izvrsnosti u strukovnom obrazovanju. Ovaj peti po redu događaj promovira ključnu ulogu strukovnog obrazovanja u uspješnoj karijeri.

Sljedeći tjedan započinje Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024. Natjecanje, po peti put, organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 15. svibnja. Iz ASOO navode kako WorldSkills Croatia predstavlja priliku strukovnim školama za isticanje njihove izvrsnosti i promociju strukovnog obrazovanja kao ključnog koraka prema uspješnoj karijeri.
 
„Sudjelovanjem u natjecanju, učenici imaju priliku demonstrirati svoje talente i vještine te se povezati s potencijalnim budućim poslodavcima.”, navode organizatori.

Na natjecanju će sudjelovati više od 350 učenika iz preko 200 strukovnih škola, a natjecat će se u 42 strukovne discipline – od tradicionalnih struka, kao što su zidarstvo, stolarstvo, slastičarstvo i pekarstvo, pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, mehatronike ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Proglašenje pobjednika kao i dodjela nagrada Faust Vrančić osvajačima prva tri mjesta održat će se 15. svibnja.
 
„Za strukovne škole, WorldSkills Croatia predstavlja priliku za isticanje njihove izvrsnosti i promociju strukovnog obrazovanja kao ključnog koraka prema uspješnoj karijeri. Sudjelovanjem u natjecanju, učenici imaju priliku demonstrirati svoje talente i vještine te se povezati s potencijalnim budućim poslodavcima”, navedeno je na službenoj stranici natjecanja.

Osim samog natjecanja posjetitelji će se moći i informirati o različitim mogućnostima obrazovanja i karijera u strukovnim područjima kroz razne demonstracije, edukativne radionice, profesionalne orijentacije te druge aktivnosti. Brojni svjetski stručnjaci iz različitih područja obrazovanja i industrije će održati predavanja kako bi podijelili svoje iskustvo te dali savjete posjetiteljima. 

Samo natjecanje organizira se uz financijsku podršku ESF+ projekta Podrška izvrsnosti, inovativnosti i vidljivosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja vrijednog 13,5 milijuna eura. Cilj projekta je povećati privlačnost i društveni ugled strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
 
„WorldSkills Croatia natjecanje postalo je nezaobilazan događaj i važna karika u popularizaciji strukovnih vještina te vjerujemo da će i ubuduće doprinositi hrvatskom obrazovnom sustavu, gospodarstvu, a u širem kontekstu i kvaliteti života u Hrvatskoj”, poručuju iz ASOO.
FOTO: UNSPLASH