LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko natjecanje

Održano finale TVZ Mc2 natjecanja; ministrica Divjak osobno isprobala rješenja natjecatelja

Među 10 najboljih timova u završnici ovogodišnjeg natjecanja, pobjedu je odnio tim  „Electrified" i tako osvojio 10 000 kuna. Događaju je prisustvovala i ministrica Divjak, ali i predstavnici više od 25 tvrtki.

Među 10 najboljih timova u završnici ovogodišnjeg natjecanja, pobjedu je odnio tim  „Electrified" i tako osvojio 10 000 kuna. Događaju je prisustvovala i ministrica Divjak, ali i predstavnici više od 25 tvrtki.

Finalom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, održanom 8. lipnja, zaključeno je ovogodišnje, šesto po redu TVZ Mc2 natjecanje. Na temu izrade edukativnih rješenja za učenike razredne nastave, a koristeći tehnologije iz mobile, web i IoT područja, sudjelovalo je 25 timova s različitih studija TVZ-a.

Svaki tim surađivao je s mentorom nastavnikom iz jedne od 5 osnovnih škola partnera te mentorom poslodavcem iz više od 20 tvrtki partnera, a pomagalo im je i 7 profesora s Veleučilišta koji su ih vodili tijekom natjecanja u sklopu svojih kolegija. Osim aktivnog mentoriranja kroz protekla četiri mjeseca, u suradnji s partnerima organizirano je 8 jednodnevnih radionica iz područja UX/UI dizajna, izrade web aplikacija, izrade Android aplikacija i IoT rješenja, a za upoznavanje s temom natjecanja i potrebama tržišta održana je panel-rasprava s gostima iz CARNET-a, osnovnih škola i IRIM-a. Također, profesori TVZ-a održali su i predavanje na temu freelance programiranja te Raspberry Pi radionicu u trajanju cijelog ljetnog semestra.

Studenti su, osim stručne pomoći mentora, na raspolaganju imali opremu, odnosno tablet računala u sklopu Laboratorija za razvoj i primjenu programske podrške u obrazovanju (Edu++), na kojima su mogli testirati i demonstrirati svoja rješenja. Nakon završetka natjecanja koristit će ih za izradu završnih i diplomskih radova te za projekte u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Na samoj završnici bilo je potrebno odabrati najboljeg od 10 timova koji su se kvalificirali kroz Demo na kojem su školarci zajedno sa svojim nastavnicama ocjenjivali rješenja timova te tako odabrali finaliste. Prije samog početka finala, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, posjetila je finaliste te osobno isprobala rješenja svih natjecatelja.

Nakon uvodne riječi Dore Deljac, moderatorice natjecanja, govor su održale prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić, dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te Mia Čarapina, mentorica natjecanja, a uvodni dio završio je motivacijskim govorom prof. Lidije Kralj, pomoćnice ministrice. Ispred okupljenih više od 130 ljudi, među kojima su bili predstavnici tvrtki partnera, škola, profesori te studenti TVZ-a i srodnih visokih učilišta, 10 finalista održalo je prezentacije svojih rješenja. Redom su se izmjenjivali predstavnici timova i u 3 minute, koliko im je bilo na raspolaganju, pokušali su približiti svoju ideju svima okupljenima, a svatko je od njih nakon prezentacije dobio i pohvalnicu za sudjelovanje na natjecanju. Nastupio je dio neformalnog druženja te demonstracije rješenja nakon kojih su predstavnici tvrtki partnera, škola i Ministarstva pristupili ocjenjivanju rješenja.

Prije proglašenja pobjednika, dodijeljena je nagrada za najbolji dizajn rješenja koju je osvojio tim TimTim s rješenjem Čovječe, nauči se! te nagrada učenika i nastavnica koju je osvojio tim Dude, where's my char? s rješenjem SmartUp! koji je u sveukupnom poretku osvojio treće mjesto i 3 tisuće kuna. Drugo mjesto osvojio je tim Apocalypstick s rješenjem Interaktivne mentalne mape i osvojenih 5 tisuća kuna, a pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja tim Electrified koji je s rješenjem Ardu The Kid osvojio glavnu nagradu od 10 tisuća kuna.

Ovogodišnja priča ne prestaje završetkom natjecanja jer se suradnjom Edu++ laboratorija s Ministarstvom nastavlja djelovanje TVZ-a u smjeru kreiranja kompetentnih stručnjaka, a već u tjednu nakon Finala organizatori i natjecatelji odlaze u posjet Osnovnoj školi Tučepi te Osnovnoj školi Rajić kako bi učenicima i nastavnicima demonstrirali razvijena rješenja finalista. 

FOTO: TVZ MC2