LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pristupanje OECD- u

Održan sastanak predstavnika Sveučilištu u Zagrebu i OECD-a

Na sastanku je istaknuto da je Sveučilište u Zagrebu predvodnik digitalne transformacije u Republici Hrvatskoj, razvoja i implementacije industrije 4.0, upotrebe umjetne inteligencije u brojnim područjima, aktivnostima vezanima uz područje zaštite okoliša, kao i da ima važnu ulogu u povezivanju javnih institucija i gospodarstva.

Na sastanku je istaknuto da je Sveučilište u Zagrebu predvodnik digitalne transformacije u Republici Hrvatskoj, razvoja i implementacije industrije 4.0, upotrebe umjetne inteligencije u brojnim područjima, aktivnostima vezanima uz područje zaštite okoliša, kao i da ima važnu ulogu u povezivanju javnih institucija i gospodarstva.

U novim prostorima Sveučilišta u Zagrebu, u zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL, 4. srpnja 2023. održan je koordinacijski sastanak predstavnika Sveučilišta u Zagrebu i evaluacijskih tijela Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
 

U ime Sveučilišta u Zagrebu sastanku su nazočili rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i prorektori prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić i prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dok su izaslanstvo OECD-a na sastanku činili Mario Cervantes zadužen za politike u području znanosti i tehnologije te Fernando Galindo-Rueda zadužen za pokazatelje znanosti, tehnologije i inovacija (tzv. Science, Technology and Innovation (STI) indikatore), intelektualno vlasništvo te za porezne olakšice vezne uz istraživanje i razvoj. Također, sastanku je nazočio i ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Hrvoje Meštrić sa suradnicima.
 

Republika Hrvatska dobila je pozivnicu za otvaranje pregovora za pristupanje OECD- u 25. siječnja 2023., a na završnom sastanku Vijeća OECD-a na ministarskoj razini, održanom 10. lipnja 2023., države članice OECD-a usvojile su Plan pristupanja OECD-a za Hrvatsku. U sklopu realizacije toga Plana, akademska zajednica, pa tako i Sveučilište u Zagrebu, imat će važnu ulogu. Stoga su tijekom sastanka dvije delegacije razgovarale o ulozi i poziciji Sveučilišta u Zagrebu u sustavu visokoga obrazovanja i znanosti na nacionalnoj i europskoj razini, otvorenoj znanost (Open Science) i znanstvenoj izvrsnosti, inovacijama, razvoju novih tehnologija, suradnji s gospodarstvom i transferu tehnologije, digitalnoj transformaciji i zelenom gospodarstvu, kao i o ulozi alumni zajednice u visokom obrazovanju.
 

Na sastanku je istaknuta snažna povezanost Sveučilišta u Zagrebu s renomiranim europskim i svjetskim sveučilištima, kao i njegova snažna usmjerenost prema daljnjem osnaživanju aktivnosti u području internacionalizacije, i to prvenstveno u području inicijalne akreditacije studijskih programa na engleskom jeziku. Također, istaknuto je da Sveučilište u Zagrebu snažno podupire koncept otvorene znanosti, što je vidljivo i u njegovoj aktivnoj ulozi u izradi radnoga strateškoga dokumenta koji je upućen Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Po njegovom usvajanju i javnoj objavi, izradit će se i strategija Sveučilišta u Zagrebu vezana uz to područje, dok temeljne infrastrukturne pretpostavke već osigurava Sveučilišni računski centar (SRCE).

 

Na sastanku je istaknuto da je Sveučilište u Zagrebu predvodnik digitalne transformacije u Republici Hrvatskoj, razvoja i implementacije industrije 4.0, upotrebe umjetne inteligencije u brojnim područjima, aktivnostima vezanima uz područje zaštite okoliša, kao i da ima važnu ulogu u povezivanju javnih institucija i gospodarstva. Također, Sveučilište implementira moderne digitalne tehnologije kroz vlastiti unutarnji preustroj u tzv. 'pametno Sveučilište', što uključuje sve segmente rada sveučilišta, od pametnoga kampusa, otvorene znanosti, transfera znanja i tehnologija, pa sve do poslovanja. Pritom je Sveučilište posebno usmjereno na kontinuirano unapređenje svoje kvalitete, posebno u području studiranja, što je preduvjet za lakši ulazak studenata na tržište rada, njihovu zapošljivost i brzu realizaciju poslovnih ambicija.
 

Kako je istaknuto na sastanku, u tom procesu iznimno važnu ulogu ima alumni zajednica Sveučilišta u Zagrebu, posebno imajuću  u vidu da  se na Sveučilište u Zagrebu upisuje 52 posto svih studenata u Republici Hrvatskoj, ali da je posredno odgovorno i za stvaranje gotovo 80 posto BDP-a, kroz rad svojih alumna. Sukladno tome, Sveučilište je posebno usmjereno na osnaživanje suradnje s alumnima te poticanje zajedničkih projekata i inicijativa.
 

Sudionici sastanka dotakli su se i pitanja percepcije Sveučilišta u Zagrebu, ne samo unutar EU i međunarodne zajednice, nego i na nacionalnoj razini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić predstavio je stoga predstavnicima OECD-a plan aktualne Uprave Sveučilišta, posebno zacrtane razvojne aktivnosti, što obuhvaća i suradnju s OECD-om.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu imale aktivnu ulogu tijekom pandemije COVID-19, te posebno nakon potresa u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Cjelovita obnova infrastrukture sastavnica i samoga Sveučilišta pravi je iskorak prema energetskoj učinkovitosti i zelenoj ekonomiji samoga Sveučilišta, a onda i društva u cjelini, rekao je rektor Lakušić Istaknuvši kako će ostvareni rezultati svakako pridonijeti boljoj percepciji Sveučilišta.

FOTO: YOUTUBE SCREENSHOOT