LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Održan Dan sveučilišta u Rijeci; proglašena i najbolja studentica generacije

Na Danu Sveučilišta u Rijeci nagrađeni su najbolji studenti, a proglašena je i studentica generacije.

Na Danu Sveučilišta u Rijeci nagrađeni su najbolji studenti, a proglašena je i studentica generacije.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u utorak, 17. svibnja 2022. održana je središnja svečanost 49. Dana Sveučilišta u Rijeci. Rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija predsjedavala je svečanom sjednicom Senata na kojoj su uručene rektorove nagrade najboljim studenticama i studentima Sveučilišta u 2021./2022. akademskoj godini. Studenticom generacije proglašena je Lucija Tomac, studentica druge godine diplomskog sveučilišnog studija Pedagogija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Svečanoj sjednici Senata prisustvoavile su članice i članovi Senata Sveručilišta u Rijeci te članice i članovi Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Uz rektoricu Prijić Samaržiju, svečanosti su prisustvovale i članice i članovi njenog prorektorskog tima: prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znaost i umjetnost, prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj, prof. dr. sc. Davor Vašiček, prorekor za financije i poslovanje, prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte, prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete.

Rektorica Prijić Samaržija otvorila je svečanu sjednicu te pozdravila redom uvažene goste: izaslanika Vlade Rpeublike hrvatske i predsjednika Vlade mr. sc. Andreja Plenkovića, ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, državnu tajnicu u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Irenu Petrijevčanin Vuksanović, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva prim. Željka Plazonića, generalnog konzula Talijanske Republike u Rijeci Nj. E. Davidea Bradaninija, saborskog zastupnika Erika Fabijanića, zamjenika primorsko-goranskog župana Vojka Brauta, zamjenika gradonačelnika Rijeke prof. dr. sc. Gorana Palčevskog, nadbiskupa metropolita Riječke nadbiskupnije prof. dr. sc. Ivana Devčića, monsinjora koadjutora Riječke nadbiskupije Matu Uzinića, rektora katedrale sv. Vida vlč. Matiju Matičića, gradonačelnika Opatije Fernanda Kirigina, gradonačenika Kastva Mateja Mostarca, gradonačelnika Cresa Marina Gregorovića, kao i sve članove Rektorskog zbora RH, Savjeta Sveučilišta u Rijeci na čelu s Mladenom Pejkovićem, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Alena Ružića, novoizabranog rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, kao znanstvenike, nastavnike i zaposlenike Sveučilišta, negrađene laureate i članove njihovih obitelji te ostale broje goste.

U ime Rektorskog zbora RH, kojime trenutno predsjeda rektorica Prijić Samaržija, govor je održao zamjenik predsjednice prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu: 

- Sveučilište u Rijeci oduvijek je bilo uspješno, a to se posebno vidi u mandatima sadašnje rektorice. Profilirali ste se kao jedna od najvažnijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. Na sjednicama Rektorskog zbora više smo se puta složili da sveučilišta u Hrvatskoj trebaju biti stožerne institucije, a to je moguće samo uz visok stupanj autonomije sveučilišta. Sveučilišta mora biti i ostati hramovi znanja, podučavanja, transfera znanja i tehnologija u zajednicu, čuvari hrvatskog jezika i nacionalnog identiteta, kao i europskih vrijednosti. Bolje budućnosti hrvatske nema bez izvrsnih sveučilišta - zaključio je rektor Boras.

Ministar Fuchs pozdravio je u ime premijera Plenkovića te poručio: Uspjeli ste postati ustanova koja njeguje izvrsnost i inovativnost.

- Rijeka je uvijek bila otvoren, uključiv grad pa je takvo i njeno Sveučilište. Znamo da su se sveučilišta borila s dvogodišnjim izazovima koje nam je donije pandemija koronavisura, ali sveučilišta su uspješno podnijela taj teret i brzo se prilagodila.

Rektorica je ukratko podnijela izvješće o radu Sveučilišta:

- Jamstvo našeg uspjeha je čuvanje i njegovanje naših vrijednosti i naš akademski integritet. Donijeli smo strategiju razvoja Sveučilišta od 2021. do 2025. koja nosi naziuv ”Europsko sveučilište budućnosti”, jer znamo da nam je mjesto europskim sveučilišnim asocijacijama. Tako smo postali član YUFE alijanse i YERUN mrže. Osnovali smo i 2 nova znanstveno-razvojna centra, a to su: Centar za logopediju i Centar za istraživanje uma i ponašanja. Prvi smo (i za sada) jedini u Hrvatskoj donijeli Plan rodne ravnopravnosti na Sveučilištu.

Potom je izvješće o radu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci podnio predsjednik Luka Delak: 

- Na Sveučilištu u Rijeci studira nešto više od 16 tisuća studenata. Studentski zbor tu je s 2 zadaće: da pruži studentima podršku i da ih inspirira. Želimo da studenti osjete i onu drugu stranu studiranja: zabavu, rad u udrugama, sportske aktivnosti, volontiranje… Delak je ukratko predstavio projekte Zbora poput kampa za brucoše koji se organizira početkom svake akademske godine i dakako najpoznatijed studentskog projekta u Hrvatskoj – Student Day Festivala. Dodao je kao je projekt ”UNIRI stvari” – osiguravanje menstrualnih potrepština na cijelom Sveučilištu – prvi u Hrvatskoj pokrenulo Studenski zbor Sveučilišta u Rijeci, nakon čega su i neka druga sveučilišta slijedila riječki primjer.

Prorektorica Žuvić obratila se potom nagrađenima rektorovim nagradama: 

- Dospjeli ste ovdje gdje se nalazite svojim trudom i radom. Vi ste razlog zašto radimo sve ovo čime smo se na ovoj sjednici pohvalili. Hvala vam što se UNIRI odabrali za studiranje. Vjerujete u sebe i u svoje sposobnosti, jer i današnja nagrada rezultat je takvog pristupa. 

Među nagrađenima Rektorovom nagradom za izvrsnost, rektorica je studenticom generacije proglasila najbolju od najboljih ove akademske godine – Luciju Tomac, studenticu Pedagogije na Filozofskom fakultetu.

- Fokusirani smo na studente i upravo zato ove nagrade dodjeljujemo na našem središnjem godišnjem događaju – Diesu Academicusu, dodala je rektorica i zaključila svečanu sjednicu.

FOTO: PRESS / UNIRI