LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rupa u pravilniku

Odbijen prigovor na provedbu studentskih izbora na PMF-u, sveučilišni Zbor želi promjenu Pravilnika

Upućen je prigovor o kršenju predizborne šutnje i predstavljanju kandidata za vrijeme seminara na PMF-u, no Povjerenstvo za prigovore odbija ga jer Pravilnikom koji regulira izbore nisu definirana mjesta za oglašavanje, kao ni sama izborna šutnja.

Upućen je prigovor o kršenju predizborne šutnje i predstavljanju kandidata za vrijeme seminara na PMF-u, no Povjerenstvo za prigovore odbija ga jer Pravilnikom koji regulira izbore nisu definirana mjesta za oglašavanje, kao ni sama izborna šutnja.

Nedavni studentski izbori u Zagrebu nisu prošli glatko. Upućeni su prigovori da su se tradicionalno niskoj izlaznosti pridružili dijeljenje šalabahtera s rednim brojevima pojedinih kandidata te kršenje pravilnika koji uređuje provođenje izbora.

Studentski.hr primio je e-mail u kojem je student zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (podaci poznati redakciji) priložio svoj prigovor o kršenju predizborne šutnje i predstavljanju kandidata za vrijeme seminara na PMF-u te rješenje Povjerenstva za prigovore. Iako je pravovremeno ukazao na propuste i kršenje pravilnika, njegov je prigovor odbijen. 

Naime, u cijelom Pravilniku o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu samo jedan članak u tri rečenice definira predizborni postupak – od predstavljanja kandidata do predizborne šutnje. Svakom bi trebalo biti jasno što je predizborna šutnja, gdje se i kada treba poštivati, što su i tvorci ovog službenog dokumenta očito pretpostavili. No do njenog kršenja ipak dolazi, a sankcija nema zato što nije pobliže definirana.

U prigovoru čija nam je kopija dostavljena stoji da se jedan asistent predstavio studentima za vrijeme seminara iz biokemije.

– I. Ž. nije organizirao predstavljanje svoje kandidature iako je imao pravo na to sukladno članku 13, stavkom 1. Pravilnika o izborima za studentski zbor, nego je zloupotrijebio svoj položaj asistenta tako što je 21. 3. 2019. u vrijeme predviđeno za održavanje seminara iz kolegija Biokemija (kolegij 3. godine preddiplomskog studija kemije) održao kratki govor o studentskim izborima PMF-a te je prisutnim studentima aludirao da glasaju za njega i prethodno navedene kandidate.

U Pravilniku piše da svi kandidati čije su kandidature potvrđene imaju pravo na Sveučilištu i sastavnici na kojoj se kandidiraju održati predstavljanje te na za to namijenjenim mjestima oglasiti svoju kandidaturu. Nigdje nisu definirani uvjeti predstavljanja niti je naveden neki drugi dokument koji bi ih trebao pobliže definirati. Nema nikakvih informacija o tome što su to točno mjesta za oglašavanje – jesu li to hodnici, dvorišta, društvene mreže ili predavaonice.

U prigovoru piše i da je došlo do kršenja izborne šutnje postavljanjem letaka na sam dan izbora, 26. ožujka.

– Spomenuti kandidati su svoju kandidaturu oglasili postavljajući letke u studentski prostor kemijskog odsjeka, na stolove predavaonica A1 i A2 na kemijskom odsjeku, na prostorima matematičkog odsjeka i na prostorima geografskog odsjeka. – piše u prigovoru.

Izborna šutnja definirana je stavkom 3. istog članka istog Pravilnika jednom jasnom i kratkom rečenicom – Na dan održavanja izbora traje izborna šutnja. Iako je dan održavanja izbora nedvosmislena formulacija, u cijelom dokumentu ne piše što je točno izborna šutnja. Ako se dijeljenje letaka odigralo u tišini i bez riječi, čak i na sam dan izbora, čini se, šutnja ipak nije prekršena.

Povjerenstvo je odbacilo obje točke pravovremenog prigovora te zaključilo da nema potrebe za ponavljanjem izbora na PMF-u. 

– Iako stavak 3. članka 13. navodi da na dan izbora traje izborna šutnja, Pravilnikom nije definirano na koje se aktivnosti i prostore ova odredba odnosi, pa samim time nije jasno određeno je li pojavljivanje propagandnog materijala izvan biračkog mjesta kršenje izborne šutnje. – stoji u rješenju.

Slično je obrazloženo i sporno predstavljanje kandidata. Ponovno je zaključeno da o tome ne piše dovoljno.

– Opet nije definirano gdje, kada i pred kojim auditorijem se spomenuto predstavljanje može odvijati, pa se tako ne navodi da to ne smije biti pred studentima za vrijeme nastave.

Upit o tome hoće li se Pravilnik mijenjati poslali smo aktualnom predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Nediljku Jerkoviću.

– Ove godine su nam se zbog nepravilnosti obratili jedino studenti Kineziološkog fakulteta. Pritom napominjem i da za provedbu izbora nije odgovoran Studentski zbor, već izborno povjerenstvo koje se imenuje na prijedlog rektora i Studentskog zbora. To je povjerenstvo zaduženo za rješavanje problema nastalih prilikom izbora zajedno sa žalbenim povjerenstvom. Zbog uočenih nedostataka u postojećem pravilniku, Studentski zbor prepoznaje potrebu za izmjenama istoga. Na našoj sjednici planiramo osnovati povjerenstvo koje će uputiti prijedlog izmjena Sveučilištu. – rekao je.

FOTO: TWITTER / KOLINDA GK