LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt studenata Bibliotekarstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Od Zagreba do Poreča - uključite se i vi u ovogodišnje Bibliocikliranje!

Prošle godine bicikliralo se od Zagreba do Splita, a ove godine putuje se sve do Pule. Pritom, studenti žele promicati druženje u knjižnicama i razvijanje čitateljskih navika kod djece!

Prošle godine bicikliralo se od Zagreba do Splita, a ove godine putuje se sve do Pule. Pritom, studenti žele promicati druženje u knjižnicama i razvijanje čitateljskih navika kod djece!

Bibliocikliranje se ove godine održava po drugi puta, a prvi projekt Bibliocikliranje održan je prošle, 2014. godine, od 1. do 10. rujna kada se bicikliralo od Zagreba do Splita. Ove se godine, također, kreće iz Zagreba, u ponedjeljak 7. rujna, a bicklira se najprije prema Opatiji, a zatim dalje preko Pazina, Umaga i Poreča, te sve završava u petak, 11.rujna, povratkom u Zagreb. 

Knjižnice u kojima su održane prošlogodišnje radionice su gradske knjižnice gradova: Karlovac, Duga Resa, Slunj, Korenica, Gračac, Knin, Sinj te Split, a uspješnost projekta utvrđena je i anketama koje su provedene u svakom gradu u kojemu su radionice održane. Osim toga, veliki uspjeh i zadovoljstvo činila je i ozbiljna zastupljenost u medijima. Tako se prošle godine, zahvaljujući ovom projektu, o knjizi, čitanju i knjižnicama govorilo na oko 40-ak internetskih portala, snimljeno je nekoliko televizijskih intervjua i emisija te pisano u tiskanim medijima. 

Cilj projekta je promocija knjižnica kao mjesta druženja i zabave, bibliotekarstva kao struke, čitateljskih klubova te razvijanje čitateljskih navika kod djece i mladih. Studenti već skoro dvije godine uspješno provode čitateljske radionice za djecu od 10 do 13 godina te su osnovali i čitateljski klub za djecu Knjigotron u suradnji s KGZ Dječjom knjižnicom Marina Držića i knjižničarkom Anom Pavlek.

Potaknuti dobrim rezultatima žele nastaviti s osnivanjem čitateljskih klubova i u knjižnicama drugih gradova, naročito u manjim mjestima i knjižnicama gdje je istraživanjem utvrđen nedostatak takvih aktivnosti. Tijekom projekta cilj je provesti i anketu među sudionicima čitateljskih radionica.

Projekt je specifičan i po tome što se sve, uključujući putovanje biciklima i same radionice, snima video kamerama u cilju izrade dokumentarnog filma, koji će dodatno promovirati aktivnosti tima te će biti ponuđen televizijskim kućama u Hrvatskoj u svrhu promicanja čitanja, čitateljskih klubova i svih uključenih knjižnica.

Uz veliku podršku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odsjeka za komunikacijske i informacijske znanosti važno je naglastiti da su kvalitete i atraktivnost ovog projekta prepoznate su i od strane sponzora. Uz Thule, koji studentima osiguravaju  nosače za bicikle te dodatnu opremu, KGZ i Primat RD studentima su prošle godine osigurali i biciklističku odjeću. Neki od gradova koji će se posjetiti osiguravaju smještaj te obroke. Projekt podržavaju i dvije fotografkinje Anita Nadj i Josipa Vragolov koje će volonterski pratiti realizaciju projekta kao i pripreme za samu provedbu.