LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi studij

Od iduće akademske godine u Rijeci kreće jedan od najtraženijih studijskih programa

Na predstavljanju studija rektorica Prijić Samaržija istaknula je kako je za studij prijavljen 581 kandidat, a upisivat će se 30 studenata.

Na predstavljanju studija rektorica Prijić Samaržija istaknula je kako je za studij prijavljen 581 kandidat, a upisivat će se 30 studenata.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci 16. srpnja 2021. održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljana Farmacija – novi studij Sveučilišta u Rijeci. Studij farmacije na Sveučilištu u Rijeci izvodit će se kao petogodišnji studij, odnosno integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij. Započinje od iduće akademske godine, a izvodit će ga zajednički Medicinski fakultet i Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Uz pozdrave prisutnima i zahvale prisutnim predstavnicima partnera s kojima je Sveučilište u Rijeci surađivalo na donošenju ovoga studijskog programa, uvodno se obratila rektorica Prijić Samaržija:

– Ovo je studij o kojem se promišlja već desetak godina i sada konačno postaje stvarnost. Da je to atraktivan i prepoznat studij govori dovoljno činjenica da imamo čak 581 prijavu studenata na 30 mjesta, kolika je upisna kvota. Studij će biti petogodišnji i cijeli je postupak akreditacije bio složen, budući da se radi o reguliranoj profesiji te ga je valjalo uskladiti i s europskim regulativama. Veliku smo podršku imali od predstavnika ovdje prisutnih partnera te također Hrvatske ljekarničke komore i Farmaceutsko-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Magistri farmacije u cijeloj su zemlji deficitarno zanimanje, a od sada će, osim u Zagrebu i Splitu, taj kadar obrazovati i Rijeka. Naša se regija opredijelila za dva područja pametne specijalizacije, a to su pomorstvo i zdravstvo pa i u tom smislu ovaj studij predstavlja dodanu vrijednost za naš kraj.

Završetkom studija Farmacija studenti stječu kompetencije potrebne za samostalan rad u javnim ljekarnama, za koje provode djelatnosti pružanja neposredne zdravstvene zaštite, u bolničkim ljekarnama u kojima također provode opskrbu lijekovima i medicinskim proizvodima. Magistri farmacije sudjeluju u zajedničkom timu s liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima, gdje osim razvijene ljekarniče priprave, imaju važnu ulogu u racionalnoj uporabi i potrošnji lijekova bolničkih ustanova.


Magistri farmacije mogu raditi u tijelima javne vlasti (ministarstva, Državni inspektorat, HALMED, HZZO) koja su nadležna za reguliranje odnosno nadzor pojedinih djelatnosti iz područja lijekova te ljekarništva. Također, magistri farmacije mogu raditi u državnim zdravstvenim zavodima, strukovnim organizacijama, izdavaštvu, istraživačkim institutima, sveučilištu te predavati na strukovnim zdravstvenim školama. Po završetku studija, magistri farmacije spremni su za nastavak školovanja i usavršavanja na poslijediplomskim specijalističkim i doktorskim studijima te specijalizaciji u zdravstvu.

FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI