LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti iz svijeta

Obrazovna i gospodarska uzbuna: broj međunarodnih studenata u UK pada za trećinu! 

Imigracijske restrikcije nametnute međunarodnim studentima ozbiljno prijete gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Imigracijske restrikcije nametnute međunarodnim studentima ozbiljno prijete gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Restrikcije nametnute međunarodnim studentima koji žele studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazale su se kao prijetnja gospodarstvu. Čelnici sveučilišta upozoravaju da se broj upisanih iz inozemstva smanjuje za trećinu, piše The Guardian.
 


VEZANO: Država daje rođendanski „poklon” od 100 eura svakome tko navrši 18 godina!Znatno povećanje pristojbi za vize i prijetnje o smanjivanjem prava na diplomski rad, imaju negativan utjecaj na UK kao studijsku destinaciju. Naime, podaci s više od 60 britanskih sveučilišta pokazuju da je broj izdanih studijskih viza ove godine pao za 33 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Ovo su najveća sveučilišta u svijetu prema broju upisanih studenata u 2024. godini


 

Istraživanja ne pokazuju obećavajuće rezultate


Nadalje, zasebno istraživanje na 70 sveučilišta pokazalo je da su se upisi na poslijediplomske studije smanjili za više od 40 posto od imigracijskih promjena u siječnju. O cijeloj situaciji oglasila se Vivienne Stern, izvršna direktorica UUK-a.
 

„Žao mi je što vlada izgleda želi umanjiti naš uspjeh u ovom području. Naši novi podaci pokazuju da, ako su htjeli vidjeti smanjenje broja, to već postigli kroz promjene politike uvedene ranije ove godine.“ – rekla je za The Guardian.

 

Međunarodni studenti godinu plaćaju u prosjeku 17 tisuća funti


Pravila koja su stupila na snagu u siječnju zabranjuju međunarodnim studentima na magisteriju da sa sobom dovedu članove obitelji. Osim toga, studente odbija i neizvjesnost u vezi s ponudom rada nakon studija u Ujedinjenom Kraljevstvu – vlada je zatražila od Savjetodavnog odbora za migracije da preispita trebaju li međunarodni studenti imati pravo ostati u UK-u najmanje dvije godine nakon uspješnog završetka studija.

Suradnja fakulteta i dječjeg vrtića iz Slavonskog Broda stavlja fokus na nove studijske programe


Više od 320 tisuća međunarodnih studenata čini gotovo polovicu upisanih predmeta na sveučilištima u Ujedinjenom Kraljevstvu, plaćajući školarinu u prosjeku oko 17 tisuća funti godišnje pa ove restrikcije svakako čine veliki udarac na gospodarstvo zemlje, a iznenadni pad broja upisa učinio bi mnoge smjerove neekonomičnima i uzrokovao ozbiljne financijske poremećaje u brojnim institucijama.
IZVOR: THE GUARDIAN
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA