LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijative riječkog ogranka ESN-a

Obogaćivanje programa Erasmus+ Danima društvene inkluzije

– Social Inclusion dio je projekta ESN-a tijekom kojeg se organiziraju događaji koji bi u društvo uključili svakog pojedinca, odnosno, promicali društvenu jednakost. – rekla je Antonia Peran.

– Social Inclusion dio je projekta ESN-a tijekom kojeg se organiziraju događaji koji bi u društvo uključili svakog pojedinca, odnosno, promicali društvenu jednakost. – rekla je Antonia Peran.

Erasmus nije samo putovanje i studiranje, već mnogo više od toga. Kako međunarodne studente približiti lokalnoj zajednici i motivirati ih na volontiranje i pomaganje društvu zna Erasmus Student Network (ESN), organizacija koja se prvenstveno bavi studentima na razmjeni. Pod ovim nazivom nalaze se brojni projekti koji potiču mobilnost, cjeloživotno učenje, multikulturalnost, ali i društvenu inkluziju. Jedan takav projekt odvija se krajem ovog i početkom idućeg mjeseca. ESN od 27. studenog do 10. prosinca organizira inicijativu Dani društvene inkluzije tijekom koje se u više od 500 lokalnih sekcija u 40 zemalja odvijaju događaji koji služe osvješćivanju o volonterstvu te tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Što se u sklopu Dana društvene inkluzije događa u Rijeci? Riječka sekcija ESN-a priprema nekoliko događaja koji stranim studentima pružaju mogućnost da budu dio promjene te promiču toleranciju.

– Social Inclusion dio je projekta ESN-a tijekom kojeg se organiziraju događaji koji bi u društvo uključili svakog pojedinca, odnosno, promicali društvenu jednakost. Ti se eventi organiziraju s ciljem uključivanja različitih ranjivih skupina i Erasmus studenata, kao i lokalne zajednice u zajedničko surađivanje i društveni aktivizam. – rekla je Antonia Peran iz ESN-a Rijeka.

Na ovaj način motivira se Erasmus studente da se osvijeste i iskoriste vrijeme na razmjeni čineći nešto dobro, a odaziv je svakog semestra sve veći. Organiziraju se događaji koji uključuju, na primjer, osobe s invaliditetom kako bi se podigla svijest o različitosti osoba koje bi trebale normalno funkcionirati u društvu.

Prvi u nizu današnji je događaj u Omladinskom kulturnom centru Palach u suradnji s Crvenim križem pod nazivom Bogatstvo različitosti. Erasmus studenti tom će prilikom predstavljati svoje zemlje s ciljem razbijanja predrasuda. Predstavit će se na različite načine – kroz priče, plakate i vizuale. Budući da se u kratkom vremenskom razdoblju obilježava Dan tolerancije, Dan ljudskih prava i Dan migranata, cilj je da se studenti predstave na svoj specifičan način – da predstave predrasude koje se povezuju uz njihovu zemlju, kako se osjećaju kao migranti u drugoj zemlji i kako se nose s jezičnim i kulturnim barijerama te što bi željeli poručiti drugima. Događaj je otvoren za javnost i sve zainteresirane posjetitelje.

Četvrtak, 30. studenog rezerviran je za posjet Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Posjet uključuje kreativnu umjetničku radionicu s osobama s poteškoćama, a u petak, 1. prosinca ESN-ovci vode Erasmus studente u Dječji dom Ivana Brlić-Mažuranić u Lovranu gdje će, zajedno s djecom, od tkanine izrađivati čizmice za dan sv. Nikole. Prvi put do sad u izradi je i Erasmus Živa knjižnica – događaj u kojem će sudjelovati studenti zajedno s pojedincima iz lokalne zajednice koji mogu podijeliti svoju priču. Imajući na umu ono što predstavljaju Dani društvene inkluzije, svoje će priče dijeliti ljudi s neke vrste društvene margine. Na ovaj način udruga spaja strane državljane s lokalnima, studente s raznolikim društvenim skupinama i ujedinjuje ih kroz životne priče pokazujući da, unatoč različitostima, svi dijelimo nešto zajedničko.

Dvotjedna inicijativa pruža priliku međunarodnim studentima da nauče kako mogu pridonijeti poboljšanju društva kao europski građani. Fokus je važnost utjecaja koji međunarodni volonteri imaju na lokalnu zajednicu i na stvaranje inkluzivnih događaja.

Ove godine Erasmus+ program slavi 30. obljetnicu postojanja, a Dani društvene inkluzije organiziraju se kako bi pokazali da je studentska mobilnost obogaćena volontiranjem. Međunarodni volonteri na ovaj način mogu doprinijeti promjeni i imaju veću mogućnost proširiti svoje znanje o drugim kulturama i obrazovnim sistemima te imaju iskustvo s lokalnom zajednicom iz prve ruke. Zahvaljujući programu Erasmus, ESN ima mogućnost pomoći studentima da maksimalno iskoriste mobilnost i pomognu učiniti društvo boljim za svakoga.

FOTO: WIKIPEDIA