LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Obnovljena je zgrada Patologije Medicinskog fakulteta! Pogledajte kako sada izgleda

Radovi su obuhvaćali uklanjanje oštećene žbuke sa zidova i stropova, popravak krovišta te postavljanje čeličnih nosača za podupiranje dijelova zgrade u prizemlju i na prvom katu.

Radovi su obuhvaćali uklanjanje oštećene žbuke sa zidova i stropova, popravak krovišta te postavljanje čeličnih nosača za podupiranje dijelova zgrade u prizemlju i na prvom katu.

Zgrada Patologije na lokaciji Šalata 10 uspješno je obnovljena, završetkom cjelovitih radova koji su započeli početkom 2023. godine. Ta povijesna zgrada, izgrađena između 1919. i 1922. godine zahvaljujući Zakonu o gradnji zgrada za liječnički fakultet i zemaljsku bolnicu sa klinikama u Zagrebu, dugi niz godina služi kao dom Katedri za patologiju, odnosno Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta. 

Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta najstariji je i preko 6 400 metara kvadratnih, najveći je fakultetski Zavod za patologiju u našoj zemlji. Na Zavodu se od njegovog osnutka obavljaju stručno-dijagnostičke, znanstvene i nastavne aktivnosti. Na Zavodu se godišnje drži nastava za tristotinjak studenata Integriranog diplomskog studija Medicine te za pedesetak studenata studija na engleskom (Medical Studies in English – MSE), kao i za veliki broj studenata poslijediplomskih studija i polaznika Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. 

Nakon potresa koji je 2020. godine pogodio Zagreb, zgrada je pretrpjela znatna oštećenja. Unatoč tomu, omogućeno je njezino djelomično korištenje uz nužne manje sanacije. Radovi su obuhvaćali uklanjanje oštećene žbuke sa zidova i stropova, popravak krovišta te postavljanje čeličnih nosača za podupiranje dijelova zgrade u prizemlju i na prvom katu, posebno uz napukli dio nosivog zida vanjske fasade iznad kojih su smješteni teški elektronski mikroskopi. Sanacija je omogućila funkcioniranje centralnog i sporednih stubišta, te su u uporabno stanje dovedeni aula, hodnici i uredi.

Otvorene su prijave za upis na diplomski studij sestrinstva u Zagrebu




FOTO: Medicinski fakultet u Zagrebu, Obnovljena predavaonica u zgradi patologije

Ovogodišnja „Alumni priča” nosi inspirativne priče istaknutih sportaša i akademika


Za cjelovitu obnovu zgrade osigurana su sredstva u iznosu od 14 163 668, 93 eura kroz Fond solidarnosti Europske unije (FSEU) te Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO). Nakon odabira partnera i izvođača, radovi su započeli početkom 2023. godine. Primopredaja zgrade izvršena je 12. srpnja 2024. godine, u dogovorenom roku.

Obnova zgrade Patologije izvedena je uz suradnju brojnih stručnjaka, uključujući projektante, konzervatore, nadzorne inženjere te izvođačke tvrtke Projektgradnja plus i Osijek-Koteks. Njihov trud i profesionalnost značajno su doprinijeli uspješnom završetku projekta. Svečano otvorenje obnovljene zgrade planirano je u rujnu ove godine, čime će Zavod za patologiju dobiti modernizirane i sigurnije uvjete za rad.

Danas se slavi Svjetski dan darivatelja krvi: studenti medicine organizirali hvalevrijednu akciju



FOTO: Medicinski fakultet u Zagrebu, Obnovljena zdrada na lokaciji Šalata 10
IZVOR: MEDICINSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: MEDICINSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU