LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Quacquarelli Symonds

Objavljeno novo rangiranje europskih sveučilišta: provjerite kako stoje naša sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu istaknulo se kao najbolje rangirano sveučilište iz Republike Hrvatske, zauzevši 243. mjesto u ukupnom poretku.

Sveučilište u Zagrebu istaknulo se kao najbolje rangirano sveučilište iz Republike Hrvatske, zauzevši 243. mjesto u ukupnom poretku.

Quacquarelli Symonds (QS) je objavio svoje godišnje rangiranje europskih sveučilišta za 2025. godinu te je već druge godine zaredom napravljena evaluacija visokog obrazovanja. Ovogodišnje rangiranje obuhvaća 684 institucije iz 42 zemlje članice Vijeća Europe, uključujući i sveučilišta iz Turske, Gruzije, Armenije i Azerbajdžana. Najviša mjesta na ljestvici i ove godine zauzimaju institucije poput ETH Züricha, Imperial College Londona, Oxforda, Cambridgea i University College Londona.

Metodologija rangiranja uključuje dvanaest različitih pokazatelja koji se različito ponderiraju, uključujući akademsku reputaciju, reputaciju među zaposlenicima, citiranost po radu, međunarodnu istraživačku mrežu, ishode zapošljavanja, omjer studenata i fakultetskog osoblja te međunarodnu raznolikost studenata i osoblja.

Prvi studij društvenih inovacija: suradnja šest sveučilišta na području Jadrana uključujući i Sveučilište u Zagrebu



Sveučilište u Zagrebu istaknulo se kao najbolje rangirano sveučilište iz Republike Hrvatske, zauzevši 243. mjesto u ukupnom poretku. Slijede ga Sveučilište u Splitu na 462. mjestu, Sveučilište u Rijeci na 479. mjestu, te Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilište Sjever i Sveučilište u Zadru, smješteni u kategorije iznad 511. mjesta. Sveučilište u Zagrebu posebno se istaknulo visokim ocjenama u pokazateljima ishoda zapošljavanja, međunarodne istraživačke mreže te održivosti sveučilišta, čime je nadmašilo regionalni prosjek. Uspoređujući s prošlom godinom, Sveučilište u Zagrebu napredovalo je za 17 mjesta, jednako kao i Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci za devet mjesta, a ostala hrvatska sveučilišta zadržala su prošlogodišnje pozicije.

YUFE Studentsko putovanje: prilika za studiranje na deset europskih sveučilišta



QS je također objavio regionalne rangove za područja kao što su Zapadna, Sjeverna, Južna i Istočna Europa te Zapadna Azija. Hrvatska sveučilišta svrstana su u regiju Južna Europa, zajedno s uglednim institucijama iz Italije, Španjolske, Portugala, Grčke, Malte, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije. U toj regiji Sveučilište u Zagrebu drži 47. poziciju od ukupno 147 sveučilišta, dok su najbolje rangirana sveučilišta Politehničko sveučilište u Milanu, Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bolonji i Sveučilište u Barceloni.

Razvoj međusveučilišne suradnje: u Zagrebu se okupili rektori s deset europskih sveučilišta



Ta godišnja rangiranja pružaju vrijedan uvid u kvalitetu europskih sveučilišta te potiču daljnji razvoj akademske izvrsnosti i istraživačkog utjecaja. Cjelokupnim rezultatima rangiranja možete pristupiti ovdje.
IZVOR: QS EUROPE UNIVERSITY RANKING
FOTO: UNSPLAH