LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upis na fakultet

Objavljen popis 10 najtraženijih studija među maturantima – odgovara li tržištu rada?

Donosimo popis trenutno najpopularnijih studijskih programa među maturantima koji žele upisati studij u akademskoj godini 2021./2022.

Donosimo popis trenutno najpopularnijih studijskih programa među maturantima koji žele upisati studij u akademskoj godini 2021./2022.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je popis 10 najpopularnijih studija prema omjeru prvih izbora i kvote u ožujku 2021. godine. Podsjećamo, prijave na studijske programe započele su 1. veljače, a konačna rang-lista očekuje se 20. srpnja 2021. godine. 

Izrađena je i analiza potreba tržišta rada za zasebne gradove, općine i županije kojom se ukazuje na to u kojim je područjima previše stručnjaka iz određenih područja, a u kojima premalo kako bi se budućim stručnjacima po završetku faksa povećale šanse za zaposlenjem. Popis studijskih programa u kojima je potrebno povećati ili smanjiti kvotu dostupan je na poveznici.

S obzirom na studije koji trenutno prednjače i analizu tržišta rada, čini se da su maturanti razmišljali o šansi za zaposlenje po završetku studija s obzirom na to da su stručnjaci iz, primjerice, područja logopedije, psihologije, sestrinstva itd. u nekim područjima prijekopotrebni.

1. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Logopedija

Za studij Logopedije kvota je 80 studenata, a do sada ga je kao prvi izbor navelo 398 studenata.

2. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Psihologija

Na jednopredmetnom studiju psihologije moći će studirati 76 studenata, za što se već sada bori 334 studenata koji su ga naveli kao prvi izbor. 

3. Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Psihologija

U Rijeci će ovaj studij moći upisati ukupno 42 studenta. Do sada su studij Psihologije u Rijeci kao prvi izbor navela 174 studenta.

4. Visoka policijska škola, Kriminalistika-stručni

Trenutno se 114 studenata, koji su naveli kriminalistiku kao prvi izbor, bori za studij koji će primiti 30 studenata.

5. Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Fizioterapija

I studij Fizioterapije poprilično je popularan među studentima jer ga je već njih 49 navelo kao prvi izbor, a moći će ga upisati njih svega 13.

6. Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Animirani film i novi mediji

Animirani film i nove medije 60 je studenata navelo kao prvi izbor. Studij će u akademskoj godini 2021/2022. moći upisati 16 studenata.

7. Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Sestrinstvo

Trenutno se 109 studenata, kojima je ovaj studij prvi izbor, bori za jedno od 30 slobodnih mjesta.

8. Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Psihologija

Više od sto studenata, točnije njih 120, za sada je navelo psihologiju u Zadru kao prvi izbor. Studij ove godine ima kvotu od 37 mjesta.

9. Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Dizajn

Arhitetonski fakultet ove je godine za studij Dizajna, koji je do sada kao prvi izbor stavio 101 maturant, predvidio 32 upisna mjesta.

10. Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci, Dentalna medicina

Dentalnu medicinu u Osijeku moći će upisati najviše 30 studenata, dok ga je trenutno kao prvi izbor navelo 94 maturanata.
FOTO: UNSPLASH