LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STIPENDIJE

Objavljen natječaj za stipendije programa „Fulbright Visiting Scholar”

Program pruža izvanrednu priliku za poslijedoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra, odnosno od 4 do 9 mjeseci, na renomiranim sveučilištima diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Program pruža izvanrednu priliku za poslijedoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra, odnosno od 4 do 9 mjeseci, na renomiranim sveučilištima diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe Europske unije te Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj objavljuju natječaj za stipendije programa Fulbright Visiting Scholar za akademsku godinu 2025./2026.

Stipendije se dodjeljuju u trajanju od jednog ili dva semestra, odnosno od 4 do 9 mjeseci, na renomiranim sveučilištima diljem Sjedinjenih Američkih Država te su namijenjene kandidatima koji su već stekli akademski stupanj doktora znanosti. Stipendije nisu namijenjene za razdoblje studija te ne omogućuju stjecanje akademskog naziva u SAD-u.

Prijave su otvorene do 2. rujna 2024. godine. Opći uvjeti programa istraživanja i usavršavanja u SAD-u zahtijevaju izvrsno znanje engleskog jezika u govoru i pismu, dokaz o hrvatskom državljanstvu te zaposlenju u Hrvatskoj, kao i pozivno pismo prihvatne ustanove u SAD-u. Važno je napomenuti da će se razmatrati samo prijave s potpunom dokumentacijom, a osim online prijave, potrebno je dostaviti i dodatnu dokumentaciju koja se učitava elektronički izravno uz online prijavu do naznačenog roka.

Na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja naglašavaju kako budući stipendisti trebaju biti svjesni da javnozdravstveni uvjeti, dostupnost konzularnih usluga i prijevoza, te funkcioniranje američkih institucija i politike mogu utjecati na njihovu mogućnost putovanja u Sjedinjene Američke Države i sudjelovanja u programu.

Sve potrebne informacije, detaljne upute i obrasce za online prijavu mogu se pronaći na web stranici Veleposlanstva SAD-a. Upite za dodatne informacije potrebno je slati putem e-maila fulbrightcroatia@state.gov.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA