LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završen projekt „EU Educa“

O korištenju aspekata EU u nastavi na tribini Fakulteta političkih znanosti

Završnom konferencijom i tribinom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završen je projekt „EU Educa“ iz programa „Erasmus+“. Stotinjak srednjoškolskih nastavnika educirano je o nastavnim sadržajima iz područja Europske unije.

Završnom konferencijom i tribinom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završen je projekt „EU Educa“ iz programa „Erasmus+“. Stotinjak srednjoškolskih nastavnika educirano je o nastavnim sadržajima iz područja Europske unije.

Tribinom Obrazovanje za EU, koja je 25. veljače održana na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZG), završen je projekt EU Educa, u sklopu kojeg je stotinjak srednjoškolskih profesora educirano o nastavnim sadržajima iz područja Europske unije.

Sudionici tribine, stručnjaci iz javne uprave, civilnog društva i akademskog područja obrazovanja složili su se kako je projekt pružio iznimno dobru podlogu za buduće slične projekte, kao i za promjene u kurikulumu kako bi političko obrazovanje i obrazovanje o Europskoj uniji dobili pripadajuće mjesto u nastavi.

Da edukacija o Europskoj uniji treba kapilarno ući u naše obrazovanje i sustav, izjavio je Hrvoje Špehar s Jean Monnet katedre za političke studije Europske unije Sveučilišta u Zagrebu. Miljenko Hajdarović, srednjoškolski profesor povijesti u Čakovcu, upozorio je da će tek novim kurikulumom Europska unija postati obavezno gradivo iz povijesti. O prenošenju praktičnog znanja učenicima govorio je Daniel Mondekar, bivši predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, o ulozi Agencije za odgoj i obrazovanje govorio je Boris Vampula, a Tamara Puhovski o poučavanju o Europskoj uniji.

Projekt EU Educa Fakulteta političkih znanosti provodio se u većim hrvatskim gradovima uz suradnju Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Agencije za odgoj i obrazovanje. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+. Prva radionica održana je u Zagrebu tijekom ožujka prošle godine, a slijedile su radionice u Rijeci, Osijeku i Splitu. Program su pohađala 103 polaznika.

Kako je pojasnila voditeljica projekta Nataša Beširević (FPZG), edukativnim radionicama o nastavnim sadržajima vezanim uz Europsku uniju sudionici su na nov i zanimljiv način putem predavanja popraćenih diskusijama dobili informacije o korištenju raznih aspekata Europske unije u nastavi, mogli naučiti inovativne načine korištenja nastavnog materijala kroz nove tehnologije te kako informacije o Europskoj uniji na zanimljiv i prilagodljiv način približiti učenicima.

Predavači na radionicama bili su profesori s raznih fakulteta (filozofski, pravni, ekonomski itd.), stručnjaci iz prakse i iz institucija EU. Polaznici su bili profesori povijesti, geografije te politike i gospodarstva.

FOTO: MILAN KOŠTRO