LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
11. „Dan međunarodne suradnje"

O dobrobitima boljeg pozicioniranja u međunarodnom okruženju na FOI-ju

Novo izdanje „Dana međunarodne suradnje" Fakulteta za organizaciju i informatiku zabilježilo je najveći broj sudionika i posjetitelja dosad, a organizatori su im pripremili vrlo bogat program.

Novo izdanje „Dana međunarodne suradnje" Fakulteta za organizaciju i informatiku zabilježilo je najveći broj sudionika i posjetitelja dosad, a organizatori su im pripremili vrlo bogat program.

Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog 10. Dana međunarodne suradnje na FOI-ju, fakultet je ove godine organizirao trodnevni događaj pod nazivom FOI international days 2018 sa središnjim događanjem u četvrtak, što je ujedno bio 11. Dan međunarodne suradnje. Za organizaciju zaslužne su djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja Izabela Oletić Tušek i Ivana Fojs, u suradnji s prodekanicom za znanstveno-istraživački rad izv. prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep. 

Događaj je zabilježio najveći broj sudionika i posjetitelja dosad. Uz mnogobrojne goste s ostalih fakulteta i institucija, prisustvovao je i dr. sc. Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja i znanosti prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Istaknuo je kako znanost ne poznaje granice te kako samo međunarodno umrežavanje i bolje pozicioniranje u međunarodnom okruženju može dovesti do uspješnijeg korištenja fondova Europske unije, ponajprije Obzor2020 i Erasmus+.

Nakon uvodnih prezentacija o međunarodnoj i projektnoj suradnji FOI-ja, gosti s pet partnerskih institucija predstavili su svoja sveučilišta i fakultete: Susan Loubet s Inženjerske visoke škole ESIEA u Francuskoj, prof. Luis de Marcos Ortega sa Sveučilišta u Alcali u Španjolskoj, prof. Emese Tokarchikova sa Sveučilišta u Žilini, Slovačka, Parbara Prebevšek sa Sveučilišta u Mariboru te Claudia Huszar s Babes-Bolyai sa Sveučilišta u Rumunjskoj. Uz to je održana panel diskusija o temi Kako privući strane studente i potaknuti domaće studente na odlazak na studentsku razmjenu, koju je moderirala izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a na kojoj su govorili: Susan Loubet s ESIEA-e, Barbara Ferbežer sa Sveučilišta u Mariboru, izv. prof. dr. sc Ljiljana Brkić s FER-a, Lidija Priščan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Dragan Žeželj s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
 
Istovremeno u holu FOI-ja bili su postavljeni štandovi gostujućih sveučilišta i fakulteta na kojima su zainteresirani studenti i nastavnici mogli prikupiti informacije i promotivne materijale. Paralelno su se održavala pozvana predavanja te radionice za studente i nastavnike. Izdvajamo pozvano predavanje pod nazivom Od Erasmusa do vlastitog poduzeća bivšeg studenta Luke Klancira. Njegova priča zapravo je započela Erasmus razmjenom na Karl Franzens Sveučilištu u Grazu, a danas je on uspješan mladi poduzetnik s mnoštvom zanimljivih projekata u tijeku.

Za studente su održane dvije radionice – Kako se snaći na Erasmus razmjeni u organizaciji studentske mreže Erasmus Student Network Zagreb te Kako pronaći stručnu praksu u inozemstvu u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja. Uz to, za nastavnike je organizirana edukacija za poboljšanje vještina održavanja nastave na engleskom jeziku i u multikulturalnom okruženju s obzirom na to da se sljedeće godine očekuje veći priljev studenata iz inozemstva, osobito iz Francuske. Radionicu su  održale Andreia Carita i Chie Misumi, stručnjakinje za interkulturalnu komunikaciju s Amsterdamskog sveučilišta primijenjenih znanosti.

Osim gostiju s nekoliko partnerskih sveučilišta iz Europe, u Varaždinu je cijeli tjedan boravilo 20 nastavnika s različitih sveučilišta u Kirgistanu. Za njih su u okviru Erasmus+ projekta KyrMedu, na kojem je FOI jedan od partnera, cijeli tjedan održavane radionice i predavanja.

FOTO: FOI