LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uprava odgodila sjednicu

O dekanskom roku nije se odlučivalo danas – Zbor FFZG-a traži ostavku Uprave

Na Filozofskom fakultetu nastavlja se drama. Ovoga ju je puta potaknula odgoda sjednice Vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o propustima nove Uprave i raznim drugim aktualnim problemima.

Na Filozofskom fakultetu nastavlja se drama. Ovoga ju je puta potaknula odgoda sjednice Vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o propustima nove Uprave i raznim drugim aktualnim problemima.

Na današnjoj se sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu, između ostaloga, trebalo raspravljati o održavanju dekanskog roka zbog ovogodišnje specifične situacije. Međutim, jutros u 8 sati Uprava je odgodila sjednicu zbog epidemiološke situacije. 

Na sjednici je trebalo biti riječi o propustima nove Uprave zbog toga što su, kako navodi Studentski zbor FFZG-a, skraćeni ispitni rokovi doveli do toga da dan nakon zadnjeg ispitnog roka studenti imaju samo tri dana za predaju dokumentacije i prijavu za upis na diplomski studij.
– Administrativni problemi otežali su taj proces. Mnogi studenti sa strepnjom i nervozom čekali su potvrdu o upisu na diplomski studij. Iako je raspisan drugi rok upisa, uslijed promjene procedure studenti zbog popunjenih kvota nisu mogli upisati željene kombinacije dvopredmetnih studija. – navodi Zbor.
Na koje su probleme nailazili studenti?

Studentima FFZG-a ove su godine upisi omogućeni kada je akademska godina već krenula, a sustav koji je potreban za predaju molbe za upis u višu godinu studija nije radio prvih dana upisa. Oni koji studiraju kombinaciju 3+2/4+1 morali su za svaki kolegij poslati molbu profesoru, čekati da ju odobri te zatim molbu predati u sustav molbe.ffzg.hr.
– Dok je dio studenata čekao dovršetak procedure, ostali koji nisu imali probleme s upisima uspjeli su upisati kolegije i kvote su se popunile. Ova situacija iznimno je problematična za studente na nastavničkim smjerovima koji su preko CZON-a trebali upisati obvezne kolegije potrebne za završetak studija, a za koje im je također trebala odobrena molba,  pa ih zbog trajanja čitavog procesa nisu mogli upisati. Time im se studij otežava i riskira njegovo potencijalno produljivanje. 
Studenti su imali problema i s izračunom participacije koju moraju platiti, o čemu smo već pisali, a kako navodi Zbor, nije moguće plaćanje školarine na rate ako je riječ o studentima viših godina, što je zapravo kontradiktorno objavi Zbora od 6. listopada u kojoj je navedeno da je to moguće prema određenoj proceduri.
Vezano: Studenti kažu da Studomat krivo računa školarinu – referada i prodekan ne slažu se
Zbor za kraj navodi kako je zaustavljena reforma studijskih programa koja bi riješila mnoge probleme vezane uz upise te da prodekan za studijske programe nije dostupan i da se ne pojavljuje na Fakultetu.
– Svaki mu dan kucamo na vrata, ali njega nikad nema. Zbog svega navedenog tražimo ostavku ove uprave jer rade ogromnu štetu studentima te ne žele i nisu sposobni riješiti niti jedan od gorućih problema s kojima se studenti suočavaju. – poručio je Zbor za kraj.
FOTO: WIKIPEDIA