LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Postupna normalizacija rada

NSK otvara čitaonice po posebnim pravilima, noćni rad nije moguć, a uskoro bi restoran trebao krenuti s radom

Uskoro se otvara dio korisničkih prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Donesene su precizne upute za njihovo korištenje, a iz Knjižnice javljaju što se, uz korištenje čitaonica, još omogućuje.

Uskoro se otvara dio korisničkih prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Donesene su precizne upute za njihovo korištenje, a iz Knjižnice javljaju što se, uz korištenje čitaonica, još omogućuje.

Paralelno s popuštanjem mjera suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 normalizira se i rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ona u ponedjeljak, 25. svibnja, omogućuje rad u čitaonicama prema specifičnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 
– Moći će se koristiti čitaonice na 1, 3. i 4. katu te čitaonice u Zbirkama građe posebne vrste, dok će korisnički prostori na nultoj razini do daljnjeg ostati zatvoreni. Budući da u skladu s protupandemijskim mjerama ulazak u Knjižnicu nije dopušten osobama čija je tjelesna temperatura 37,2 °C i više, korisnicima će prije ulaska u Knjižnicu primjenom beskontaktnog toplomjera biti mjerena tjelesna temperatura, a radi moguće potrebe za naknadnim utvrđivanjem kontakata i ostalih podataka u okolnostima epidemije, Knjižnica će voditi posebnu evidenciju o svim korisnicima koji će koristiti usluge rada u čitaonicama bilježenjem njihovih imena i prezimena, brojeva članskih iskaznica, brojeva telefona i vremena boravka u čitaonicama. Kako bi se osiguralo držanje potrebnog razmaka te izbjeglo dolaženje u rizičan kontakt, u prostoru Knjižnice istodobno će moći boraviti najviše 200 korisnika, a popunjenost mjesta u čitaonicama moći će se pratiti preko posebne aplikacije te provjeriti upućivanjem upita Informacijskom centru NSK-a ili telefonskog poziva na broj 01/6164-002. U čitaonicama će se moći raditi isključivo za stolovima na kojima će biti istaknuta oznaka Mjesto za rad. Korisnicima će prilikom prijave za rad u čitaonici biti dodijeljeno jedno od označenih mjesta te će za rad trebati koristiti isključivo mjesto koje im je dodijeljeno. – navedeno je u službenom priopćenju Nacionalne i sveučilišne knjižnice
Iz Knjižnice navode kako usluga noćnog rada do daljnjeg neće biti dostupna. K tome, prostor će se svakodnevno zatvarati u vremenu od 13:30 do 14:30 radi dezinfekcije. Ukida se i Usluga brzog povrata građe, tzv. drive-in povrat.

Caffe bar NSK koji se nalazi na 5. katu otvoren je za korisnike, a očekuje se i otvaranje restorana uskoro. 
– Korisnici će se trebati pridržavati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku, za koju svrhu će na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora biti postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju. Prema istim uputama, dizalo će moći koristiti najviše dvije osobe istodobno. – dodaju. 
FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR