LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DRAMA U SUSJEDSTVU

Novosadski studenti uzeli stvar u svoje ruke: „Politika nas zanima i mi smo dio nje“

Sprema se novi val prosvjeda u susjednoj Srbiji, a iza toga stoji studentska organizacija STAV.

Sprema se novi val prosvjeda u susjednoj Srbiji, a iza toga stoji studentska organizacija STAV.

Studenti se spremaju izvršiti pritisak na Vladu Srbije, a zahvaljujući organizacijama mladih i neformalnim grupama, uspjet će se samostalno organizirati. Do prosvjeda će doći ako se Vlada ogluši na jučerašnji zahtjev za međunarodnom rezolucijom koju je usvojio Europski parlament, ispričala je studentica Mila Pajić koja je dio novosadske studentske grupe STAV, piše Autonomija info.
 


VEZANO: Studenti na nogama: najavili 24-satnu blokadu


 

„Što se tiče studentskog organiziranja, vlast je proteklih deset godina radila na tome da demotivira sve građane, pa i studente, ali mi ćemo pokušati motivirati ih da se uključe. Mi želimo da kažemo glasno – politika nas zanima i mi smo dio nje“, rekla je Pajić za Autonomiju info.


Mila je dio grupe STAV (studenti protiv autoritarne vlasti) koja je aktivna od 1. veljače, a nastala je zbog izbora održanih u prosincu prošle godine. Ipak, potaknulo ih je i loše stanje u društvu koje ne odgovara mladim, ali ni starijim građanima. 


 

Povijest se ponavlja 


STAV je odlučio podsjetiti zemlju da se slična situacija već dogodila te je organizirao prikaz dokumentarnog filma VIN produkcije „Pištaljka jača od pendreka“ koji se bavi studentskim i građanskim protestima zbog izborne krađe 1996/97. godine. 
 

„Njima je to trajalo 88 dana, nama možda bude trajalo 288 dana, ali poanta je da mi ne smijemo odustati od našeg cilja, a to je ponavljanje ovih izbora“, naveo je Branislav Đorđević, dio organizacije STAV i student Novosadskog sveučilišta, piše Autonomija info.


Također, Pajić je objasnila da STAV nema nikakve veze s političkim strankama, čak ni onim oporbenim.
 

„Ako oni ponude rješenja koja su nama prihvatljiva i koja mogu napraviti neku promjenu, mi ćemo ih podržati kao individue, ali trenutno kao grupa STAV ne podržava i nije dio nijedne političke opcije“, rekla je za Autonomiju info. 

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA