LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišni računski centar

Novo izdanje „Razgovora u Srcu”: rješavanje zahtjevnih izazova u području računalne kemije

Razgovori u Srcu na temu naprednog računanja namijenjeni su znanstvenoj zajednici s ciljem jednostavne i učinkovite primjene naprednih IKT resursa za provođenje računalno zahtjevnih istraživanja.

Razgovori u Srcu na temu naprednog računanja namijenjeni su znanstvenoj zajednici s ciljem jednostavne i učinkovite primjene naprednih IKT resursa za provođenje računalno zahtjevnih istraživanja.

Novo izdanje Razgovora u Srcu: Napredno računanje i računalna kemija donosi pregršt informacija o tome kako unaprijediti znanstvena istraživanja u području kemije koristeći napredne računalne resurse Srca. Događanje će se održati 23. svibnja 2024. godine, u 13 sati, u Srcu, na adresi Josipa Marohnića 5, s predviđenim trajanjem od dva sata. Konkretnim će primjerima predstaviti mogućnosti naprednih računalnih sustava i okruženja Srca, resursa za računanje u oblaku i drugih napredni IKT resursa za rješavanje resursno zahtjevnih izazova u području računalne kemije.

Razgovori u Srcu na temu naprednog računanja namijenjeni su znanstvenoj zajednici s ciljem jednostavne i učinkovite primjene naprednih IKT resursa za provođenje računalno zahtjevnih istraživanja. Tim e-znanstvenika Srca, specijaliziran za podršku znanstvenicima, u okviru ovih događanja sudionicima predstavlja mogućnosti koje nudi usluga Napredno računanje, a gostujući predavači iznose vlastita iskustva u primjeni HPC tehnologija u svom radu i potencijalu njegove primjene u specifičnim znanstvenim područjima.

Besplatna radionica korištenja naprednih računalnih resursa



Sudionici će imati priliku saznati više o konkretnim primjerima korištenja naprednih resursa Srca iz perspektive znanstvenika u području računalne kemije.
Dr. sc. Darko Babić, sa Zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković, u svom izlaganju Gaussian 16 s grafičkim procesorima upoznat će sudionike s karakteristikama najnovije verzije programa Gaussian, koja pruža suvremene mogućnosti naprednog računanja korištenjem grafičkih procesora dostupnih na resursima Srca. Mogućnosti platforme BioExcel iznijet će izv. prof. dr. sc. Gordan Horvat, sa Zavoda za fizikalnu kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u izlaganju Predstavljanje platforme BioExcel računalnoj zajednici. Prof. dr. sc. Tomica Hrenar, sa Zavoda za fizikalnu kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorit će o primjeni metoda strojnog učenja u izlaganju Kvantno-kemijsko dokiranje primjenom dubokog pojačanog učenja na HPC resursima.

Predstavljeno najjače hrvatsko superračunalo Supek



Bit će predstavljena i podrška koju pružaju stručnjaci Srca, a sastoji se od usmjeravanja korisnika na najprikladniji resurs, prilagođavanja radne okoline, uspostave novih aplikacija i ažuriranja starih aplikacija te pomoći pri izvođenju aplikacija na resursima Srca za napredno računanje. Uz navedeno, fokus će biti i na proteklih godinu dana korištenja novih resursa za napredno računanje, superračunala Supek i računalnog klastera Vrančić. Razmijenit će se ideje i iskustva te podijeliti izazovi i ostvareni rezultati.

Profesorica s FOI-ja među 50 najutjecajnijih žena u hrvatskome IKT-u


Prijave za sudjelovanje na događaju mogu se napraviti na sljedećoj stranici.

IZVOR: SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR SRCE
FOTO: SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR SRCE