LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odmak od tradicionalnih obrazaca

Novo istraživanje: studenti podržavaju izvanbračne zajednice, ali žele brak i uglavnom ne vjeruju Crkvi

Istraživanje o braku u kojemu je sudjelovalo više od 600 riječkih studenata proveli su Željka Boneta s Učiteljskog fakulteta i Marko Mrakovčić s Pravnog fakulteta.

Istraživanje o braku u kojemu je sudjelovalo više od 600 riječkih studenata proveli su Željka Boneta s Učiteljskog fakulteta i Marko Mrakovčić s Pravnog fakulteta.

685 riječkih studenata sudjelovalo je u istraživanju o brakovima, kohabitaciji i tranziciji u braku, pri čemu njih 2/3 nema ništa protiv izvanbračnih zajednica, ali ipak se u najvećoj mjeri žele vjenčati do 35 godine, piše Jutarnji list

Ukupno je 76,85% studenata izjavilo da želi sklopiti brak do 35. godine, njih 12,75% vidi se u izvanbračnoj zajednici s ili bez djece, dok 4 od 10 studenata smatra jako važnim sklopiti brak. 82% studenata želi živjeti mirno u krugu obitelji i prijatelja.

Istraživanje su proveli Željka Boneta s Učiteljskog fakulteta i Marko Mrakovčić s Pravnog fakulteta. U rezultatima istraživanja navodi se kako sedam od deset studenata smatra da će se vjenčati i živjeti u braku dok ih smrt ne rastavi, no osam od deset studenata isto je tako spremno na kohabitaciju, ali u pogledu međufaze, tj. puta do braka. 

Polovica studenata smatra da brak dobiva smisao u roditeljstvu, a čak 40% studenata ne slaže se s crkvenim stavovima o uređenju obiteljskog života. Njih 16% podržava ideju nerazrješivosti braka i zabranu pobačaja, piše Jutarnji, dok ih 8% podržava zabranu kontracepcije.

Od ukupnog broja ispitanih, njih 57% nema povjerenje u Crkvu, 23% ih je neodlučno, a 20% ima povjerenje. Život u skladu s učenjem svoje vjere stavljaju na sedmo mjesto na rangiranju od devet životnih ciljeva po poželjnosti.

Većina ispitanih smatra da nakon fakulteta treba putovati, zabavljati se, doživjeti nešto novo pa tek onda stupiti u brak. Iako načelno još uvijek u najvećoj mjeri žele stupiti u brak, studenti ne smatraju da je bolje biti u lošem braku nego ni u kakvom, što pokazuju da odstupaju od tradicionalnih obrazaca. Njih 68,5% smatra da je moguće ostvariti smisao života u vezama mimo braka te poneki, uglavnom studentice, smatraju i da je brak zastarjela institucija.
– Veća kritičnost studentica prema patrijarhatu podupire postavku individualističke teorije da postmoderne vrijednosti manje prihvaća onaj spol koji njima gubi društvenu moć. – izjavili su autori, piše Jutarnji.
FOTO: PIXABAY