LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
7. Savjet mladih Grada Zagreba

Novi Savjet mladih Grada Zagreba – nova nada?

S obzirom na demografsku sliku Hrvatske važnije je nego ikada da se glasovi, potrebe i želje mladih čuju. Ne samo čuju, nego da se i djeluje. U gradu Zagrebu za to će se pobrinuti novih 15 članova Savjet mladih grada Zagreba. 

S obzirom na demografsku sliku Hrvatske važnije je nego ikada da se glasovi, potrebe i želje mladih čuju. Ne samo čuju, nego da se i djeluje. U gradu Zagrebu za to će se pobrinuti novih 15 članova Savjet mladih grada Zagreba. 

U utorak, 03. listopada u 14 sati održana je konstituirajuća sjednica sedmog Savjeta mladih Grada Zagreba koju je otvorio predsjednik gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. U Staroj gradskoj vijećnici Grada Zagreba okupilo se 15 novo odabranih članova i članica.
 

Nakon više od tri sata sjednice Tessa Goldstein nam je prenijela važne informacije.
 

„Bilo je prisutno 14 od 15 članica i članova te jedna zamjenica člana Savjeta. Ja sam većinskim brojem glasova izabrana za predsjednicu Savjeta, Senna Šimek većinskim brojem glasova za zamjenicu predsjednice, a Luka Kamenečki kao predstavnik Savjeta mladih Grada Zagreba za Savjet mladih Republike Hrvatske. Sjednica je prošla kontruktivno, počinjemo s pripremama za 1. sjednicu. Trebamo svakako vidjeti koji su eventualni repovi iz prošlog saziva i baciti se na proračunske pripreme.” – ispričala je.


Marina Mlakar, iz Statusa M, udruge koja se bavi radom s mladima s ciljem stvaranja društva nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti, kratko je komentirala da su potrebe i želje mladih u Zagrebu ionako već dugo poznate i čekaju da dodu na dnevni red.


Sjednicu je komentirao i novoizabrani predstavnik Savjeta Luka Kamenečki iz tematske grupe Mladi Možemo!.
 

„U novom sazivu su izabrani ljudi koji su specijalizirani za razna područja koja su važna za mlade, koji imaju odlične ideje kako poboljšati život mladih u Gradu Zagrebu te koji su visoko motivirani da pridonesu radu novog saziva. Radujem se daljnjem radu s njima te vjerujem da ćemo donijeti promjenu na bolje. Mene su izabrali kao predstavnika savjeta u novoosnovanom nacionalnom savjetu mladih u kojem ću prezentirati ideje kolegica i kolega iz aktualnog saziva. Kao prioritet bih istaknuo sudjelovanje Savjeta u izradi akcijskog plana za provedbu Progama za mlade grada Zagreba za naredno razdoblje.“


Da „na mladima svijet ostaje“ znaju već i ptičice na grani, no unatoč toj rado korištenoj izreci, u situaciji smo u kojoj mladi u Hrvatskoj gotovo pa najkasnije u Europi napuštaju roditeljski dom, a čak 49 posto mladih često ili povremeno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, pokazuje istraživanje Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Ispred Savjeta mladih glavnog grada stoji bitan zadatak osluškivanja potreba mladih u Zagrebu te komuniciranja istih s nadležnim tijelima bolje nego se to do sada činilo, kako bismo ovog mandata svjedočili osjetnim promjenama.

Iako se i neke od članova čiji su predlagatelji udruge ili skupine, također povezuje s političkim strankama, rezultirajući polovicom članova sa stranačkim poveznicama, nada ostaje da fokus neće biti izgubljen u osobnim interesima na političkoj sceni, nego će ostati isključivo na mladima i njihovoj kvaliteti života.

Također se za osiguravanje maksimalne transparentnosti nadamo otvorenju budućih sjednica za javnost.
 

Lista članova i njihovih predlagatelja:
 

Rea Andrijašević i Ivan Boban - Udruga studenata političkih znanosti – Hrvatska

Denis Gašić - Dobrovoljno vatrogasno društvo "Trnje"

Tesa Goldstein i Adrian Qenaj - Forum mladih SDP-a

Vanessa Kotlar – Udruga "Zemljani - Are You Syrious?"

Nikola Kožul - Srpsko narodno vijeće

Marina Mlakar - Organizacija Status M

Vanja Novosel - Udruga BIOM

Dorotea Šafranić i Luka Kamenečki - Tematska grupa Mladi Možemo!

Senna Šimek - Inicijativa mladih za ljudska prava

Tibor Vlaović - Klub mladih Nove ljevice" - pomladak Nove ljevice

Dominik Zdilar - Neformalna skupina mladih

Stjepan Žabić - Udruga Mladi za Domovinu


**Komentar je stav autora i ne mora nužno imati nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr

FOTO: FOTO: GRADSKA SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA