LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobre vijesti za studente

Nova suradnja između Pomorskog fakulteta i krapinskog veleučilišta

Studenti prvostupnici s krapinskog veleučilišta moći će nastaviti akademsko školovanje na diplomskim i poslijediplomskim doktorskim studijima logistike i menadžmenta te tehnologije prometa riječkoga Pomorskog fakulteta.

Studenti prvostupnici s krapinskog veleučilišta moći će nastaviti akademsko školovanje na diplomskim i poslijediplomskim doktorskim studijima logistike i menadžmenta te tehnologije prometa riječkoga Pomorskog fakulteta.

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, koje u svojim studijskim programima ima i smjer prometne logistike, započelo je suradnju s Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, važnom akademskom institucijom u području pomorskog prometa i prometne logistike, prenosi Lider media

Institucije će tako surađivati na znanstvenoistraživačkim, nastavnim i konzultantskim projektima. Osim toga, studenti prvostupnici s krapinskog veleučilišta moći će nastaviti akademsko školovanje na diplomskim i poslijediplomskim doktorskim studijima logistike i menadžmenta te tehnologije prometa riječkoga Pomorskog fakulteta. Ugovor su potpisali dekan krapinskog veleučilišta Nenad Sikirica i dekan riječkoga Pomorskog fakulteta Alen Jugović.

– Imamo studij logistike za koji je na neki način i prirodno da studenti nastave studirati na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Ulazni dio od prve tri godine smo prilagodili maksimalno tome da bude usklađeno s hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta, a nakon te tri godine studenti će moći nastaviti studirati u Rijeci također na logističkom smjeru. Vrlo nam je bitno što je to sveučilišni studij. Studenti bez razlikovne godine uz polaganje tri ispita razlike mogu ići dalje na sveučilišni studij i nakon toga dalje na doktorski studij ako budu željeli – izjavio je Sikirica.

Dodao je da su dogovorili da profesori s Pomorskog fakulteta sudjeluju na polaganju ta tri razlikovna ispita, a omogućit će studentima da se to radi u Krapini, da ne moraju putovati u Rijeku.

Jugović je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo da potreba za ovim obrazovanjem postoji jer se tri četvrtine svih tereta na svijetu prevozi pomorskim putem, ali tu put ne završava, nego kreće u unutrašnjost, pri čemu vide prednost za studente iz Krapine koji bi mogli obavljati one djelatnosti koje su učili te nastaviti taj transportni lanac distribucijskim centrima koji zaziru duboko u kopno.

– Također, online način rada koji je nastao uslijed ove pandemije omogućio je veliko povećanje upravo transporta, pa tako danas brodovi u luci čekaju i po 36 sati. Da biste nešto naručili, primjerice, iz Kine, više nije jednostavno kao prije. Potražnja je ogromna tako da je dostava 'od vrata do vrata' danas ono što se najviše traži – rekao je Jugović, dodajući da na Pomorskom fakultetu rade na izradi svih pomorskih zakona, akata, strategija i master planova.

FOTO: PIXABAY