LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izmjena Pravilnika o studiranju

NOVA PRAVILA Ovaj fakultet ukinuo ograničenje broja izlazaka na ispit

Studenti su nakon izmjena Pravilnika o studiranju u znatno boljem položaju nego ikada prije.

Studenti su nakon izmjena Pravilnika o studiranju u znatno boljem položaju nego ikada prije.

Pravni fakultet u Zagrebu donio je dugo iščekivanu izmjenu Pravilnika o studiranju koja će studentima olakšati polaganje ispita, ali i ostvarivanje boljih rezultata.
 


VEZANO: Pravni fakultet prelazi na e-diplome



Jedna od najvećih i najpriželjkivanijih promjena je ukidanje ograničenja broja izlazaka na ispite. 
 

„U odnosu na uređenje prije promjene Pravilnika četvrti, odnosno osmi izlazak na ispit više nije ispit pred povjerenstvom.“ – rekao je dekan Ivan Koprić za Hinu.

 

Dugo iščekivane izmjene


Nakon uvođenja promjena, studenti u jednoj akademskog godini imaju na raspolaganju između šest i osam ispitnih rokova, ako se radi o kolegiju koji su upisali po prvi puta, a kod kolegija koje su upisali u ponavljanju, imaju osam, odnosno devet ispitnih rokova, piše Hina.

Prema riječima dekana, ove promjene moguće su zahvaljujući izmjeni zakonodavnog okvira i donošenja novog Statuta Sveučilišta u Zagrebu koji je na snazi od ožujka. U novom Statutu više nema odredbe da se ispit iz istog kolegija može ponavljati najviše četiri puta, odnosno četvrti put se polaže pred komisijom, a ako ni tada ocjena ne bude pozitivna – student gubi pravo na studiranje.

Na jedan detalj treba obraiti pozornost


Zagrebački tenisači završili nastup na Europskim sveučilišnim igrama odličnim četvrtim mjestom


Studenti koji upisuju kolegij po prvi puta, trebaju imati mogućnost polaganja istog putem kolokvija. Osim toga, novost je i to da ocjene sa seminara ulaze u ukupan prosjek ocjena.
 

„Uprava fakulteta smatra kako će u značajno promijenjenim društvenim i akademskim okolnostima nova pravila studiranja značajno unaprijediti položaj studenata, odnos studenata i nastavnika, kvalitetu nastavnog procesa te sveukupnu uspješnost i brzinu dovršenja studija.“ – objasnio je dekan za Hinu.


Ipak, studenti moraju obratit pozornost na zakonsko ograničenje u pogledu duljine studiranja. Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti student je obvezan završiti studij najkasnije u roku koji je dvostruko dulji od trajanja studija te ima pravo najviše jednom ponavljati svaku studijsku godinu.
IZVOR: HINA
FOTO: FB/PRAVNI FAKULTET U ZAGREBU VIA CANVA, ILUSTRACIJA